Najnovije

CEO SVET STREPI! NOVI RAT NA POMOLU: Da li će se sastati Putin i Erdogan? Jedan poziv menja sve!

Nakon što je objavljeno da Rusija i Turska nisu postigle sporazum u cilju smanjenja napetosti u vezi sa sirijskim Idlibom, u Moskvi za sada nema nagoveštaja o eventualnom sastanku Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana.

Putin i Erdogan (Foto: Jutjub)

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je izjavio da, bar za sada, nema ni konkretnih planova da se organizuje telefonski razgovor predsednika Rusije i Turske.

Peskov, međutim, napominje da su predsednici u "bliskom kontaktu" i da, ukoliko bude bilo potrebno, "telefonski razgovor može biti odobren bukvalno za nekoliko sati".

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je rekao da je Moskva spremna da sarađuje sa Ankarom u vezi sa smirivanjem tenzija u Idlibu na bilo kom nivou, ali da nema naznaka o pripremama sastanka Putina i Erdogana.

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu nije isključio mogućnost da se lideri dve zemlje sastanu u narednim danima da bi razgovarali o situaciji u Idlibu.

Erdogan je prethodno rekao da su razgovori s Rusijom o sirijskom Idlibu daleko od ispunjavanja zahteva Turske i upozorio da je vojna operacija samo pitanje vremena.

U obraćanju poslanicima njegove vladajuće Partije pravde i razvoja, Erdogan je istakao da je Turska odlučna da Idlib, na severozapadu Sirije, postane bezbedna zona "bez obzira na cenu" i nezavisno od razgovora koji se nastavljaju s Rusijom, koja podržava snage sirijskog predsednika Bašara el Asada.

Prema rečima turskog lidera, uprkos stalnim razgovorima o Idlibu, Turska i Rusija još su daleko od postizanja sporazuma o tom pitanju.

Kremlj je saopštio da bi turska vojna operacija protiv snaga sirijske vlade u Idlibu bila najgori mogući scenario.

Pročitajte OVDE zašto su propali pregovori Rusije i Turske.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA