Najnovije

POLITIČKA BOMBA KOJA JE ŠOKIRALA HRVATSKU! Otkriveno: NJihov predsednik je Srbin! Koju ikonu skriva? (VIDEO)

Gosti Dobro jutro, Srbijo bili su Savo Štrbac, direktor Dokumentaciono-informativnog centra "Veritas" i Milojko Budimir, sekretar Udruženja Srba iz Hrvatske.

Zoran Milanović (Foto: predsjednik.hr)

Oni su rekli da su je Zoran Milanović bio "srpski kandidat" na predsedničkim izborima u Hrvatskoj.

- Većina srpskih glasača u Hrvatskoj je glasala za Zorana Milanovića, tako da možemo reći da je pobedio srpski kandidat - istakao je na samom početku gostovanja Savo Štrbac.

Ovo je već peti predsednik Hrvatske, ali politika prema Srbima ostaje ista. Da li će tako biti i ovaj put, videćemo. Mi smo i dosad od levice očekivali nešto više, a prema onome što smo juče čuli za vreme inauguracije, deluje da stavovi nisu više tako tvrdi kao što su bili - nadovezao se Milojko Budimir.

Na konstataciju Milomira Marića da je Savo Štrbac tu najavu promena u hrvatskoj politici video i pre proglašenja Milanovića za predsednika, Štrbac je odgovorio: 

- Milanović je već u kampanji počeo govoriti da ratova više nema i da su završeni, da je dolazi vreme socijalne pravde i jednakosti. Srbima je posebno zanimljivo bilo što je svoj inauguracioni govor završio stihovima srpskog benda EKV "Ovo je zemlja za nas".

- Kod nas može izazvati simpatije samo ako se počnu rešavati ovi problemi o kojima mi pričamo godinama. Prošlo je već 25 godina o progona Srba iz Hrvatske, a ništa dosad nije rešeno, sva pitanju su ostala otvorena - dodao je Budimir.

Odgovarajući na konstataciju Milomira Marića da je u vreme dok je Milanović bio premijer u njegovoj vladi sedelo pet srpskih ministara koji su bili etnički Srbi, ali po radu politički Hrvati,  te da je za srpski narod od Milanovića više učinio Ivo Sanader, Budimir se nadovezao:

- Stanje u Hrvatskoj od 2013. godine je sve teže za Srbe.

Savo Štrbac se potom prisetio susreta sa Milanovićem na beogradskom groblju, pre nego što je Milanović postao premijer, a gde su obojica privatno prisustvovali jednoj sahrani.

- Rekao sam mu, eto baš mi je drago da te vidim u Beogradu gde možeš slobodno doći, a ja u Hrvatsku, gde sam rođen, još uvek ne mogu. I dalje me vraćaju sa granice - ispričao je za gledaoce  Dobro jutro Srbija direktor Veritasa Savo Štrbac detalje tog susreta.

Nadovezujući se dalje na pitanje da li je istina da je Zoran Milovanović zapravo Srbin, Savo Štrbac je potvrdio da je novi hrvatski predsednik poreklom iz srednje Bosne i da su njegovi preci, pre dolaska u Hrvatsku, bili pravoslavci.

- Kad sam ga pitao koju slavu slavi i koju ikonu čuva, Milanovović mi je tada u Beogradu potvrdio da je to sve tačno i da nema nikakav negativan odnos prema svom poreklu ali da o tome malo zna. Pamtimo ga, sa druge strane, po prethodnim izborima kad je stalno isticao da mu je deda ustaša. To ga je onda možda koštalo izbora, pa dedu ustašu nije pominjao u ovoj kampanji. A zapravo taj deda ustaša je bio očuh njegove majke, rođeni deda mu je poginuo od nemačke bombe u Drugom svetskom ratu. Još je zanimljivije da je Jandroković iz HDZ-a oženio Milanovićevu sestru od ujaka.

- Sve je to porodica - zaključio je Milomir Marić na kraju gostovanja Save Štrpca i Milojka Budimira.

Kako je francuski pukovnik stao u odbranu srpskog naroda pročitajte OVDE.

Izvor: happytv.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA