Najnovije

PATRIJARH IRINEJ: Protesti su poziv da se prevaziđu podele u Crnoj Gori!

Srpski patrijarh Irinej apelovao je na smirivanje tenzija i pobedu razuma u Crnoj Gori, a proteste i litije nazvao je "pozivom za prevazilaženje podela". Gotovo istovremeno crnogorska policija uhapsila je 16 osoba među kojima su majka i brat poslanika DF Milana Kneževića, ali i lider Prave Crne Gore Marko Milačić.

Patrijarh srpski Irinej (Foto: Jutjub)

Sinod Srpske pravoslavne crkve održao je sednicu na kojoj su razmatrani pravni koraci koji će biti preduzeti pred Ustavnim sudom Crne Gore u vezi sa spornim Zakonom o slobodi veroispovesti. U tom kontekstu, jednodušno je odlučeno da se pokrene inicijativa pred tim sudom u koordinaciji eparhija Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i Svetog sinoda.

"Još jednom svi sabrani arhijereji sa patrijarhom na čelu izrazili su divljenje pred jednodušnošću naroda koji je u Crnoj Gori i šire ustao u odbranu svojih svetinja. Ovi svenarodni mirni i hrišćanski protesti su zaista glas Božji i nisu usmereni protiv države Crne Gore, nego su poziv na prevazilaženje nacionalnih, političkih i ideoloških podela kojima je bremenito društvo u današnjoj Crnoj Gori, budući da su učesnici ovih molitvenih litija već sve to prevazišli i sve nas pozvali na već, među njima ostvareno, jedinstvo u istini, pravdi i poštenju", stoji u saopštenju SPC-a.

Patrijarh Irinej je nakon sednice Sinoda SPC-a istakao da bi trebalo naći razumno rešenje za situaciju u Crnoj Gori.

- Neka bude sve to mirno, trebalo bi učiniti sve da se stvari stišavaju, ako je moguće. Nadamo se da će na kraju krajeva razum progovoriti i pobediti - naveo je patrijarh medijima.

Ipak, već jutro posle saopštenja SPC tenzije u Crnoj Gori su se povećale pošto je crnogorska policija uhapsila 16 osoba. Među uhapšenima su Ratka Knežević, majka poslanika Demokratskog fronta u crnogorskom parlamentu Milana Kneževića, i njegov brat Goran, ali i lider Prave Crne Gore Marko Milačić. Informaciju da mu je majka uhapšena potvrdio je medijima i sam Knežević. I Kneževićeva majka i brat i Milačić pušteni su na slobodu juče po podne.

- Ona je nastavnica u penziji. Osim greha što je moja majka, očigledno da nema drugog razloga zbog kojeg bi ona bila uhapšena i to sa lisicama na rukama - rekao je Knežević.

U policijskom saopštenju, kako prenose podgorički mediji, navodi se da je Kneževićeva majka privedena jer je omalovažavala policajce prilikom pretresa. Kako je saopštila opoziciona Prava Crna Gora, na podgoričkom aerodromu u Golubovcima je uhapšen i lider te stranke Marko Milačić. Policija je istakla da je akcija hapšenja izvedena na osnovu naredbe nadležnog suda i pritom je pretreseno 17 lokacija. Navodi se da je policija prilikom pretresa pronašla i privremeno oduzela oružje u ilegalnom posedu - pušku i dva pištolja, određenu količinu municije, sredstava komunikacije i druge stvari i predmete. Oduzete stvari i predmeti biće, kako kažu, predmet forenzičkih veštačenja.

Milačić je takođe juče pušten iz pritvora, nakon četiri sata.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović tvrdi da se u Crnoj Gori "pod plaštom priče o zakonu i potencijalnom otuđivanju imovine i po osnovu ugroženosti jedne srpske nacionalne zajednice" vodi, kako kaže, vrlo perfidni i vrlo opasni rat protiv države. To, kako ističe, pokazuje da je "jedan velikodržavni nacionalizam i dalje veoma živahan u svojoj nameri da potre Crnu Goru".

- Moramo ih razočarati. Moramo pokazati nacionalnu odgovornost, odlučnost, razboritost, da sve nesporazume koje imamo i sva nezadovoljstva koja imamo potisnemo u drugi plan kada je u pitanju odbrana naše državne kuće. Taj samozvani nacionalizam štiti prava građana jedne nacionalnosti u Crnoj Gori umesto nadležnih državnih institucija zaduženih da štite prava svih građana bez obzira na njihovu veru i naciju. Taj velikodržavni nacionalizam pretenduje da uređuje magistralni put razvoja države Crne Gore - rekao je Milo Đukanović.

Đukanović je, kaže, uveren da situacija u vezi sa Zakonom o slobodi veroispovesti nije ni u vezi sa tim aktom niti o imovini, već, kako tvrdi, o državi.

- Od koga otimamo svetinje - od samih sebe. Ono što mi pokušavamo jeste da vratimo ono što je uzurpirano. Jedino ko najavljuje uzurpaciju su vladike Episkopskog saveta SPC - naglasio je Đukanović.

Aleksandar Vučić: Bićemo uz svoj narod

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da mu je kao Srbinu teško i žao što je uhapšena sedamdesetogodišnja starica Ratka Knežević, ali da kao predsednik države ne može da komentariše taj slučaj jer bi to značilo mešanje u unutrašnje stvari Crne Gore. Vučić je rekao da je razgovarao telefonom sa Kneževićem odmah pošto je saznao informaciju o hapšenju njegove majke i da je to bio emotivan razgovor.

Predsednik Srbije je upitao šta je to mogla da uradi učiteljica u penziji i starica da bi joj stavili lisice na ruke i poručio da će Beograd biti uz svoj narod u Crnoj Gori.

- Bićemo uz svoj narod. Nije mi teško da razgovaram i da izrazim negativan stav. Sačekaćemo izveštaj o tome - rekao je Vučić.

Razum će pobediti u Crnoj Gori! Više o tome OVDE.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA