Najnovije

PUSTI SNOVI IVICE DAČIĆA: Nadam se da će nova vlada u Prištini dovesti do ukidanja taksi i nastavka dijaloga

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da Beograd želi da se što pre formira vlada u Prištini, kako bi bio nastavljen dijalog.

Ivica Dačić (Foto: Jutjub)

- Mi želimo da se što pre formira vlada da bismo nastavili dijalog. Kada bismo mi birali ko bi trebalo da upravlja, bilo bi drugačije, ali šta da radimo... tako je bilo i s prethodnim vladama i mi na to ne možemo da utičemo - rekao je Dačić na TV Hepi.

On je ipak izrazio nadu da će to ipak dovesti do stabilizacije prilika na KiM, odnosno da se otvori mogućnost da se ukinu takse na robu iz centralne Srbije i da se nastavi dijalog.

Upitan kako komentariše izjednačavanje američkog izaslanika Ričarda Grenela prištinskih taksi s procesom povlačenja priznanja koji vodi Srbija, Dačić kaže da je to jedna njegova uobičajena floskula.

- Predstavnici Prištine se žale svima. Od kada smo mi to počeli da radim, govorili su da ih to strašno pogađa i da mi to treba da prestanemo da radimo, a onda predstavnici međunarodne zajednice dođu i kažu nemojte da radite to, nervira ove u Prištine - objašnjava Dačić.

Ocenio je da su ukidanje taksi i povlačenje priznanja kosovske nezavisnosti potpuno odvojene teme i da Priština bez ikakvih uslova mora da ukine takse.

Dačić je podsetio i na izjavu predsednika Aleksandra Vučića koji je rekao da Srbija može da razgovara o tome, ali ako to hoće da bude univerzalna akcija, onda i oni moraju zaustave lobiranje, kao što radi SAD, za priznanje Kosova i za učlanjenje u međunarodne organizacije.

Na pitanje da li novi šef evropske diplomatije Žozep Borel ima više razumevanja po tom pitanju, Dačić podseća da je on Španac iz Katalonije i da mu je jasno šta znači jednostrano proglašenje nezavisnosti, jer, kako objašnjava, ako može Kosovo, onda ib mogli i drugi to da urade.

- Borel lima jedan drugačiji objektivan pristup i on dobro zna šta znači očuvanje nacionalnog i teritorijalnog integriteta jedne zemlje. On zna šta znači to da što manje zemalja prizna Kosovo. U tom smislu svakako da će Borel imati razumevanje za tu situaciju i mislim da je veoma dobro što je on izabran na tu poziciju - rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, i SAD imaju bolje razumevanje nego što ranije, ali da je Srbija spremna, ako bude neko inicijator nekih rešenje, da učestvuje u tim razgovorima.

Brnabić: Puna podrška Vlade Srbije za Srpsku listu

Vlada Srbije daje punu podršku Srpskoj listi koja danas predstavlja politički faktor na Kosovu i Metohiji, izjavila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić

Brnabić dodala da je davanjem podrške Srpskoj listi postignuto jedinstvo u južnoj pokrajini i istakla da je upravo jedinstvo najbolji odgovor na sve izazove s kojima se Srbi na Kosmetu suočavaju.

- Na današnjem sastanku pre svega ćemo njima dati podršku, jer danas su Srbi politički faktor zato što imaju jedinstveni glas. Osvojili su 10 mesta u Skupštini i vidimo da je čak i Kurti bio primoran da razgovara s njima, iako je više puta izbegavao - kazala je premijerka.

Dodala je da će se nakon današnjih razovora znati i dalje mere koje će se preduzimati. Upitana kakvu saradnju po pitanju dijaloga Beograda i Prištine očekuje od formiranja novih privremenih prištinskih institucija na čelu sa Aljbinom Kurtijem, ona je kazala da je ta saradnja i do sada bila teška, te da očekuje da će se tako i nastaviti.

- Videli smo da su SAD i specijalni izaslanik predsednika SAD Donalda Trampa, Ričard Grenel, mnogo više uključeni, kazala je premijerka, odgovarajući na pitanje da li Grenel donosi novi pristup rešavanju kosovskog problema.

Kako je navela, način na koji oni forsiraju rešenje tog problema jeste ekonomska saradnja i povezivanje, na šta je i Beograd sve vreme fokusiran. Smatra da je stabilan region ključ za otvaranje svih otvorenih pitanja i dodaje da njoj prija otvoreni pristup Grenela, za kojeg kaže da je težak pregovarač, ali ima novi pristup.

Navodeći da je potpisano Pismo o namerama za avio-liniju Beograd-Priština, kao i da se radi na dokumentaciji za autoput "Mira", odnosno Niš-Merdare-Priština, premijerka kaže da ako se imaju te kanale komunikacije, onda svako ko je razuman shvatiće da se moraju okrenuti budućnosti.

- Sve do sada što je radila Priština, pogađalo je Srbe na KiM, nas u centralnoj Srbiji, ali je pogađalo i Albance na KiM i sve ostale koji žive tamo - kaže Brnabić i navodi da su takse dovele do povećanja maloprodajnih cena u južnoj pokrajini od pet-šest odsto, kao i da je skočio ukupni uvoz: "To je politička odluka koja nije imala u vidu ni albansko stanovništvo".

Odgovarajući na pitanje da li će zaista Grenel doneti ubrzavanje rešavanju kosovskog pitanja, ona je rekla da je on ponovio da se neće baviti politikom i političkim temama, ali da smatra da je na KiM politika neodvojiva od ostalih tema.

- Doneće novu dinamiku svakako, ali tu je važno kakvu će ulogu imati EU, mi smo pristali na dijalog pod okriljem EU i mi očekujemo da se uključi mnogo ozbiljnije kada se ukinu takse i nastavi dijalog, zaključila je Ana Brnabić.

Opozicija umesto da ponudi jasnu alternativu, i dalje se deli! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA