Najnovije

"Remont i modernizacija četiri aviona MiG-29 Vojske Srbije u Belorusiji odvija se kvalitetno i po planu!"

U okviru zvanične posete Belorusiji, ministar odbrane Aleksandar Vulin sa članovima delegacije obišao je danas „558. avio remontni zavod“ u Baranovičima, u kome se vrši generalni remont i modernizuja četiri aviona Vojske Srbije MiG-29 koje je Republika Belorusija donirala Srbiji. O toku remonta i modernizacije goste je upoznao direktor Zavoda Pavel Pinigin.

Mig-29 (Foto: Vojska Srbije)

Ministar Vulin sastao se tokom posete sa prvim zamenikom predsednika Državnog vojnoindustrijskog komiteta Republike Belorisije i kopredsednikom Zajedničke srpsko-beloruske komisije za vojnotehničku saradnju general-majorom Igorom Demidenkom sa kojim je razgovarao o realizaciji projekata i poslova u okviru vojnotehničke saradnje.

Nakon obilaska i sastanka, Ministar Vulin je izjavio da se sve odredbe Tehničkog sporazuma postignutog između predsednika Vučića i predsednika Lukašenka sprovodi baš onako kako što je predviđeno i kao što je potpisano.

- Kada završimo generalni remont naših letelica, možemo da kažemo da smo dobili aparate kojima je značajno produžen životni vek i da će još dugo moći da čuvaju naše nebo. Proces modernizacije se izvodi paralelno, priprema se sve ono što je potrebno da se instalira na naše aparate i sve se dešava u skladu sa rokovima. O rokovima nikada ne treba govoriti, to je bezbednosno pitanje, ali ono što je sigurno - ima ko da čuva naše nebo i možemo biti veoma zadovoljni kvalitetom radova koji se ovde isporučuju. Naravno, naši piloti i naši stručnjaci će vrlo brzo doći da provere kako je ovo urađeno, da izvrše tehnički prijem i onda nastave dalje - naglasio je ministar Vulin.

Pomoćnik ministra za materijalne resurse dr Nenad Miloradović izjavio je da je delegecija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, pored sagledavanja napretka na remontu i modernizaciji aviona MiG-29, danas sa domaćinima razmotrila realizaciju i drugih projekata u okviru vojnotehničke saradnje Srbije i Belorusije.

- Ministarstvo odbrane Republike Srbije i Državni komitet za vojnu industriju Republike Belorusije u poslednje tri godine vrlo intenzivno sarađuju i na drugim projektima. Mi imamo Zajedničku vojnotehničku komisiju koja dosta intenzivno radi. Inicirano je više projekata i ovde smo mogli da vidimo napredak u realizaciji projekata koji se tiču saradnje po pitanju bespilotnih letilica, remonta i moderizacije PVO tehnike, a u planu su još neki projekti koji će biti realizovani u narednim mesecima – rekao je Miloradović.

Komandant Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane general-major Duško Žarković naglasio je da remontovani “migovi” mnogo znače za Ratno vazduhoplovstvo i Vojsku Srbije.

- Uvođenjem u operativnu upotrebu podićićemo nivu sposobnosti za kontrolu i zaštitu vazdušnog prostora, kao i mogućnosti za izvođenje letačke obuke i svakako mogućnosti za izvođenje operacija – rekao je general Žarković.

Generalni direktor „558. avio remontnog zavoda“ u Baranovičima Pavel Pinigin izjavio je da je danas sa ministrom Vulinom i članovima delegacije obišao sve pogone, gde su mogli da vide kako se odvija remont delova za avione Vojske Srbije.

- Svi radovi vrše se u skladu sa ugovornim obavezama, tehnološkom dinamikom i tehničkom dokumentacijom. Sva četiri aviona Vojske Srbije su u procesu remonta, rade se svi delovi za avione i vrši se priprema kompletne dokumentacije. Očekujem da će i prvi probni letovi biti izvršeni kada je planirano, a onda će uslediti procedura predaje aviona Republici Srbiji – izjavio je direktor Pinigin i dodao da se u Zavodu u Baranovičima godišnje izvrši remont od 20 do 40 vazduhoplova.

Vojska Srbije digla "migove" da zaštiti Šojgua, dron pobegao ka Prištini! Više o tome OVDE.

Izvor: 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA