Najnovije

ŠIPTARI TVRDE: Borelj u Berlinu govorio o podeli Kosova! Srbija bi mogla da dobije...

Publicista Veton Suroi saopštio je da je visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Đozep Borelj na sastanku sa evropskim stručnjacima u Berlinu govorio o korigovanju granice.

Žosep Borelj (Foto: Jutjub)

Suroi je otkrio detalje sastanka koji je Borelj imao pre nekoliko nedelja u Berlinu sa uglednim evropskim stručnjacima.

Kako je napisao Suroi, na tom sastanku, španski diplomata je pokrenuo temu korigovanja granica pitajući da li bi bilo dobro rešenje da Srbija preuzme sever KiM.

Međutim, negativni odgovor eksperata i ideja da će promena granica otvoriti Pandorinu kutiju naveli su Borelja da postavi sledeće pitanje: "Šta treba učiniti da Srbija dobije nešto?", navodi se u tekstu.

"Pre nekoliko nedelja, šef spoljne politike Đozep Borelj sastao se u Berlinu sa uglednim evropskim stručnjacima i prema nekim učesnicima, pitao da li bi bilo rešenje da Srbiju preuzme sever KiM, a dobio odgovor da to ne bi bilo rešenje, već otvaranje Pandorine kutije i tada je rekao: "Da, šta treba učiniti da Srbija dobije nešto?", napisao je Suroi.

Suroi je dalje naglasio neusklađenost Brisela i Vašingtona u vezi s dijalogom Kosova i Srbije. Prema njegovim rečima, Boreljove i Grenelove akcije, u  kontekstu Rubikove kocke, nalikuju onome što svaka strana želi da uredi svoju stranu rubikona određenom bojom.

"U kontekstu Rubikove kocke, Boreljov razgovor i Grenelova Pisma namere nisu uopšte koordinisani. Postoje napori Borelja da, na primer, postavi zid crvene boje, rešenjem koje bi, recimo, moglo da se sviđa Srbiji, dok Grenel hoće da postavi žuti zid s pragmatičnim rešenjima koja obezbeđuju ekonomski napredak za obe zemlje, kao što ističe ambasador", dodao je publicista.

Suroi je istakao da Boreljovo pitanje o tome kako izvesti da Srbija nešto dobije od dijaloga podseća na logiku kupovine u kojoj se nude popusti kako bi se pospešila prodaja.

Prema njegovim rečima, takvo pitanje pokazuje mentalitet da, pošto je Kosovo nezavisno, mora nešto dati.

Dodao je i da ako se takav mentalitet nastavi, onda se nastavlja i "trogodišnje klupko koje je Federika Mogerini ostavila iza sebe dok je bila na čelu diplomatije EU”.

Pročitajte OVDE šta je rekao Metju Palmer o protestima u Crnoj Gori.

Izvor: Kosovo onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA