Najnovije

MITROPOLIJA ŽESTOKO ODGOVORILA PORESKOJ UPRAVI: "Prebrajanje imovine SPC je razlog za sporni zakon!"

Mitropolija Crnogorsko Primorska sa žaljenjem konstatuje da se i Poreska uprava Crne Gore uključila u dezinformisanje javnosti u okviru hajke koja se vodi protiv Crkve, objavila je večeras Svetigorapres.

Manastir Ostrog (Foto: Jutjub)

„Direktor Poreske uprave Miomir Mugoša je izneo čitav niz neproverenih i neutvrđenih podataka, koji, imajući u vidu vrijeme i način na koji su saopšteni, ni malo ne doprinose istini i smirivanju opšte situacije u crnogorskom društvu, u kojoj se nalazimo ne krivicom Crkve“, navedeno je u saopštenju.

Predstavnici Mitropolije odazvali su se, 11. februara, pozivu Poreske uprave radi utvrđivanja tačnog stanja u vezi poreskih obaveza na ime penzijskog, invalidskog i zdravstvenog osiguranja parohijskih sveštenika. Poreska uprava je raspolagala podatkom da se u tom pogledu duguje 339.000 evra, a na sastanku je utvrđeno da je reč o netačnoj sumi. Utvrđeno je, takođe, i jednoglasno konstatovano da se problem javio ne zbog neodgovornosti Mitropolije i sveštenstva da izvršavaju svoje obaveze, nego zbog tehničke nemogućnosti Poreske uprave da utvrđuje poreske obaveze za sveštena lica i verske službenike od 2011. godine.

Sveštenička služba je, shodno zakonskim propisima, mimo svake logike svrstana u takozvane samostalne delatnosti, tako da se zaduženja za sveštena lica ne mogu voditi na Mitropoliju, već se uplate i razduženja vode na sveštena lica i njihove lične matične brojeve, a Poreska uprava, mimo zakonskih propisa, i dalje zadužuje Mitropoliju. Konstatovano je i da su predstavnici Mitropolije još 2016. godine, a što je potvrđeno i na sastanku od 11. februara ove godine, izrazili spremnost da se ovo pitanje konačno reši u skladu sa zakonskim propisima.

„Na poslednjem je sastanku dogovoreno i to da se, u slučaju javnih saopštenja, samokritično ukaže na objektivne okolnosti koje se isključivo tiču Poreske uprave koja, mora se priznati, nije radila svoj posao iz razloga tehničke prirode, a za šta krivicu nikako ne može snositi Mitropolija, niti bilo koja druga vjerska zajednica, koje su sve u istom problemu“, stoji u saopštenju Mitropolije Crnogorsko Primorske. S tim u vezi, dogovoreno je da se isprave sve greške i da se u javnost izađe sa tačnim podacima.

Posebno se ukazuje da Mitropolija, kao ni druge verske zajednice, shodno važećem Pravilniku, nisu dužni da podnose IOPPD obrasce za sveštenike i verske službenike. Mitropolija je ocenila da je „višemilionski dug“ je izmišljen samo radi hajke protiv Crkve. „Žalosno je, ali istinito da Mugoša javnosti nije izneo podatke o procenama Poreske uprave o dugovanjima za ostale verske zajednice, o čemu je na sastanku upravo on govorio, pomenuvši samoinicijativno i ekspilicitno jednu versku zajednicu, čije ime mi, iz poštovanja, nećemo pominjati.

Sve to govori da nije u pitanju izbjegavanje poreskih obaveza Crkve nego o sistemskom problemu za koji odgovornost isključivo snosi državna vlast“, navedeno je u saopštenju.

Evo kome Đukanović nudi da bude na čelu tzv. CPC! Više o tome OVDE.

Izvor: FoNet

Bonus video

Vučić je egomanijak i kukavica ! - Feđa Dimović

Knjigu “Smak Sveta” Dragoša Kalajića možete poručiti na linku OVDE.

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA