Najnovije

OČAJ I BEZUMLJE – Turska je Al-Kaidu snabdela sastavima „Stinger“! (VIDEO)

Pokušaj obaranja ruskog bombardera Su-24 tokom bitki za selo Nairab u sirijskoj provinciji Idlib 20. februara navodno su sproveli turski vojnici, a ne islamistički militanti koje podržava Ankara.

Turska pomaže teroriste (Foto: Jutjub)

Videozapis koji potvrđuje ovu verziju pojavio se na internetu dan posle, 21. februara. Naime, novinska agencija A24 “sirijskih oružanih snaga” objavila je videozapis militanata proturskog “Nacionalnog oslobodilačkog fronta” tokom napada na Nairab. I dok su snimali teroriste u pripremi za napad koji je po njih završio katastrofom, kamera je uhvatila i lansiranje projektila iz MANPAD sastava Stinger s kojim su pokušali oboriti ruski avion.

Prvo lansiranje rakete sa Stinger se vidi na od 1:54′, a drugo na od 7:35′.

Na snimku se jasno vidi da lansiranje rakete iz sastava MANPADS FIM-92 Stinger sprovode muškarci u turskoj vojnoj uniformi. To samo po sebi ne može biti dokaz umešanosti turske vojske, budući da Ankara militantima masovno isporučuje vojnu opremu.

Međutim, kasnije je korisnik Tvittera Samir uspeo da pronađe mesto lansiranja rakete, za koje se ispostavilo da je zgrada na teritoriji novoizgrađenog turskog „promatračkog mesta“ na putuizmeđu grada Idliba i sela Kminas.

Upoređujući ostale geolokacije koje je obrađivao, ovaj korisnik daje vrlo precizne podatke o kretanju i položaju ne samo trupa, već i jedinica vojne opreme turske vojske i islamističkih militanata u Idlibu.

Ruski mediji i takozvana „blogosfera“ su s ogorčenjem primili ovu vest, koja mnoge u Rusiji podseća na isporuke istih sastava mudžahedinima u Avganistanu, nakon čega je Crvena armija počela gotovo na dnevnoj bazi gubila helikoptere i posade širom Avganistana, a mnogi veruju da je to promenilo ravnotežu snaga u avganistanskom sukobu.

Moskva, koja nije komentirisala ovaj slučaj, s obzirom da je Su-24 uspešno izbegao napad, uzela je u obzir ovaj turski potez, što se videlo iz napada tog dana, ali i onih koji su usledili kasnije i nepopustljivosti Vladimira Putina u pregovorima s turskim predsednikom Erdoganom.

Sudeći prema videu agencije A24, ruski bombarder Su-24 nadleće teritoriju te turske “osmatračnice”, nakon uzvika “Alahu akbar” se lansira još jedna raketa iz MANPAD sastava. Oba su pokušaja obaranja bombardera Su-24 bila bezuspešna, ali to ne umanjuje značaj napada.

U istom se videu vidi upotreba turskog sastava topovskog navođenja kojeg Turci koriste na liniji fronta zajedno sa sastavima elektronskog ratovanja KORAL turske kompanije Aselsan koja proizvodi elektroničke sastave za oružane snage Turske.

Takođe se u nekoliko kadrova može videti kako turska vojska naređuje odredima islamističkih boraca, opet na povike poslednjeg „Alahu akbar“.

Kako izveštavaju mediji, što se vidi i po objavljenim snimcima, militanti proturskog “Nacionalnog oslobodilačkog fronta” se rame uz rame bore s teroristima organizacije Hadžat Tahrir Al-Šam u kojoj vodeću ulogu imaju teroristi „bivšeg“ Al-Nusra Fronta.

U borbama protiv sirijskih snaga tokom bitke za selo Nairab 20. februara je dokazano korišten sastav FIM-92 Stinger, ali je pilot ruskog aviona Su-24 uspeo da manevriše i projektil je prošao pored njega.

MANPAD sastavi Stinger su prilično delotvorno sredstvo u borbi protiv vazdušnih ciljeva, a sada je potvrđeno da ih imaju i teroristi u Idlibu. Prema ruskim medijima, koji se pozivaju na izvore u vojsci, protivavionski sastavi su iz skladišta turske vojske isporučeni teroristima početkom februara, a već su 11. i 14. s njima su oborena dva helikoptera sirijskih vazdušnih snaga.

Posade oba sirijska vojna helikoptera Mi-17 su ubijene, a izgorela tela su pred očima turskih vojnika islamistički militanti kasnije razvlačili po seoskim putevima.

Odluka Ankare da terorističke grupe u Idlibu snabde prenosnim protivvazdušnim sastavima graniči sa zdravim razumom, jer niko ne može da garantuje da sirijski ogranak Al-Kaide sutra neće oboriti civilni avion u trenutku poletanja u najbližoj vazdušnoj luci, možda čak u Ankari ili Istanbulu.

U ruskoj avio bazi Hmejmijm su 20. februara podignuti bombarderi Su-24. Ruska grupa izvela je niz masovnih napada na militante na periferiji Nairaba, gde je uništila živu silu, njihovu opremu i položaje turske artiljerije. Odmah nakon vazdušnih napada su trupe Bašara Al-Asada pokrenule žestoki protivnapad u kojem su uništile i proterale neprijatelja iz Nairaba, ponovo uzevši selo pod punu kontrolu.

Pročitajte OVDE   koje to bure baruta preti da zapali pola sveta.

Izvor: logicno. com/Nermin N./Twitter / Obretix

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA