Najnovije

ŠIPTARI U ŠOKU! Tramp zatvara Bondstil?

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp ozbiljno razmatra mogućnost da zatvori bazu "Bondstil" na Kosovu, najveću američku vojnu bazu u ovom delu sveta.

NATO vojska, KiM (Foto: eur.army.mil/Pravda)

Ambasador SAD u Prištini Filip Kosnet zapretio je premijeru lažne države Kosovo Aljbinu Kurtiju da će zvanični Vašington povući svoju vojsku iz pokrajine ukoliko kriminalne takse od 100 odsto ne budu odmah i bezuslovno povučene! Prištinski mediji tvrde da je Kosnet otvoreno rekao Kurtiju da SAD razmatraju mogućnost da povuku svoje trupe sa Kosova ukoliko "vlada Kosova" nastavi da ignoriše zahtev da se hitno povuče odluka o carinama na robu iz centralne Srbije.

Nema uslovljavanja

Prema ovim informacijama, Kosnet je direktno ukazao Kurtiju da Vašington više neće trpeti to što se Priština tvrdoglavo ne "pokorava instrukcijama međunarodnog faktora".

"Ambasador SAD Filip Kosnet rekao je Aljbinu Kurtiju da njegova zemlja razmatra ovakvu mogućnost i to je do sada najozbiljnija američka pretnja Kosovu. Još pre nekoliko meseci spekulisalo se da Amerikanci misle da uklone kamp 'Bondstil' sa Kosova ukoliko političko rukovodstvo nastavi da se ne pokorava zahtevima za ukidanje takse, ali te informacije tada nisu bile potvrđene" piše "Gazeta ekspres".

Ove informacije indirektno potvrđuje i sam ambasador Filip Kosnet, koji je rekao da Priština treba odmah, bez ikakvih uslovljavanja, da ukine takse.

- Mislim da bi naredni korak trebalo da bude sledeće: Kosovo odmah ukida takse, bez ikakvih preduslova, i uvereni smo da će ako se to dogodi, vlast u Beogradu preduzeti pozitivne korake za nastavak dijaloga. Uklanjanje taksi veoma je važno. Verujem da Aljbin Kurti ozbiljno shvata svoju odgovornost prema svim građanima Kosova - naglašava Kosnet.

Komentarišući ove navode, politikolog Aleksandar Pavić kaže da prištinski mediji nisu pouzdani, ali da sada sigurno odslikavaju podele među Albancima jer neki podržavaju ukidanje taksi, a neki se tome protive.

- Međutim, sigurno je da Amerikanci gube strpljenje sa prištinskim političarima. Grenel je zainteresovan za rezultate koje može predstaviti kao pobedu kojom Tramp može da maše u izbornoj kampanji i jasno je rekao da će se povući ukoliko nema sporazuma. Pošto je Beograd saopštio da nema pregovora bez ukidanja taksi, logično je da SAD  pritisnu Prištinu da učini taj korak - kaže Pavić, koji naglašava da Tramp nije "vezan za projekat lažne države Kosovo" kako su to bili njegovi prethodnici.

- Jedan od stubova Trampove spoljne politike jeste smanjivanje američkog vojnog prisustva gde god je moguće. Naravno, ostaci "duboke države" u SAD neće se tako lako odreći narko-države u koju su toliko uložili, ali ni "Bondstila", kao jedne od tačaka odbrane od ruskog uticaja. Realno je da takva pretnja postoji, ali se za sada samo koristi kao pritisak na Prištinu - ističe Pavić.

Bilo bi dobro

General u penziji Božidar Delić, na drugoj strani, ocenjuje da to vrlo lako može biti ozbiljan medijski spin.

- To su veoma krupne i važne odluke da bi ih saopštio bilo koji ambasador. Nama se ovo sviđa i bilo bi jako dobro da se to dogodi, ali ne treba ni odbaciti mogućnost da je ovo klasična podmetačina - zaključuje Delić.

Rusija ima oružje budućnosti! Više o tome OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA