Najnovije

JESTE DOBIJENA BITKA, ALI DŽIHAD SE SAMO PREMEŠTA! Posle gubitka u Siriji, teroristi stižu preko Sredozemnog mora u ovu zemlju!

Turska prenosi oružje i vojnu opremu u Libiju preko luke Misrata, rekao je portparol Libijske nacionalne armije (LNA) Ahmed al-Mismari.

Turska vojska (Foto: Jutjub)

 

"Izviđačke i obaveštajne jedinice potvrđuju dolazak oružja i vojne opreme iz Turske u luku Misrata radi podrške terorističkim organizacijama i oružanim grupama u zapadnom regionu", rekao je al-Mismari u izjavi objavljenoj na svojoj Fejsbukk stranici. „Ova podrška se javno objavljuje pred međunarodnom zajednicom. To je kršenje proglašenog primirja u regionu “, dodao je.

Prema rečima portparola, LNA još uvek nije reagovala na isporuke, ali je pratila situaciju, a novi podaci, kako se navodi, trebalo bi da se pružaju svakog sata.

Misrata, koja se nalazi oko 200 km istočno od Tripolija, duž obale Sredozemnog mora, dom je Vlade nacionalnog sporazuma (GNA), srodnoj Misrata brigadi, islamskoj fundamentalističkoj oružanoj grupi koja se pojavila 2012. godine nakon svrgavanja i ubistva dugogodišnjeg lidera Libije Moamera Gadafija.

Misratanske snage bore se protiv LNA-e tokom većeg perioda nakon Gadafija, uključujući tokom tekuće ofanzive LNA-e za zauzimanje glavnog grada od GNA-e Tripoli, koja je počela prošlog aprila.

LNA je optužila Tursku za krijumčarenje sirijskih militanata u Libiju kroz Misrata u decembru, tvrdeći da su među plaćenicima bili borci Islamske Države  i Al-Nusra Fronta. Dugotrajni sukob u Libiji eskalirao je prošlog meseca nakon što su turske trupe i plaćenici počeli pristizati u zemlju da bi podržali GNA.

U subotu je predsednik Erdogan potvrdio da je "nekoliko" turskih trupa ubijeno u nedavnim borbama, ali je dodao da su "gubici u redovima Haftara dostigli skoro stotinu plaćenika".

 

Erdogan nije precizirao broj stradalih turskih trupa, ali Skaj NJuz Arabija izvestio je u nedelju da su gubici uključivali i do 16 turskih vojnika i preko 100 sirijskih plaćenika.

Da li će doći do stvaranja ujedinjene evropske vojske, saznajte OVDE!

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA