Najnovije

RAKETNI ŠTIT NA SEVERU SIRIJE: Panciri se uspešno oprobali protiv turskih sistema T-122 “Sakarja”! (FOTO)

Prema pisanju ruskih medija najnovija eskalacija sukoba na severu Sirije je dala odličan povod za isprobavanje borbenih mogućnosti ruskog hibridnog raketno-topovskog PVO sistema kratkog dometa 96K6 „Pancir-S1“. Ovi sistemi se veoma uspešno upotrebljavaju prilikom presretanja raketa koje su lansirane iz turskih višecevnih raketnih bacača T-122 „Sakarja“.

Pancir (Foto: mil.ru)

Naime, turska armija na severu Sirije (zona Idlib) daje aktivnu artiljerijsku podršku islamističkim grupama okupljenim oko organizacije Hajat Tahrir aš-Šam. U ovoj operaciji su angažovane baterije samohodnih haubica T-155 „Firtina“ i višecevni raketni bacači T-122 „Sakarja“.

Ova situacija je postala idealan teren za novo testiranje ruskih PVO sistema „Pancir-S1“. Ovi sistemi su raspoređeni na severu Sirije i aktivno učestvuju u obaranju raketa koje su ispaljene iz turskih raketnih sistema. Ruski mediji navode da je tom prilikom ostvaren veoma visok procenat obaranja ovih sićušnih i brzih ciljeva, koji dostiže respektabilnih 80%.

 „Naša protivvazduhoplovna odbrana uspešno obara turske rakete i odbija napade Erdogana i njegovih terorista. Svi važniji rejoni su efikasno zaštićeni od udara iz vazduha i sa zemlje“- rekao je izvor iz sirijske armije.

Sirijski izvori dalje navode, da je „raketni kišobran“ obrazovan od sistema „Pancir-S1“, uspeo da neutrališe veliki broj artiljerijsko-raketnih napada po kopnenim jedinicama SAA. Na ovaj način sprečene su velike žrtve među sirijskim vojnicima. Turski izvori koji navode da je u operaciji armije likvidirano na stotine vojnika su najobičnija propaganda, i nema nikakvo uporište u istini.

 „Nekoliko dobro pozicioniranih sistema „Pancir-S1“ je u stanju da odbije masovni raketni udar koga realizuju višecevni bacači raketa.“– napominje sirijski izvor.

Nedavno su se pojavile informacije da su u rejonu neposrednih borbenih dejstava primećeni ovi sistemi.

96K6 „Pancir S1” je protivvazduhoplovni hibridni raketno-topovski sistem kratkog dometa. On je namenjen za zaštitu civilnih i vojnih objekata od napada svim savremenim i perspektivnim sredstvima vazdušnog napada. Efikasan je u svim meteo uslovima bez obzira na doba dana (dan/noć), pri masovnoj upotrebi protivničkih sistema za protivelektronsku borbu.

Raketama može da gađa ciljeve na daljini 20 km/ visini 15 km, dok topovima pokriva daljinu do 5.000 metara. Topovi dejstvuju brzinom od oko 4,800 granata u minuti. Zahvaljujući svojoj univerzalnosti sistem se može upotrebiti i protiv kopnenih i nadvodnih ciljeva.

Da li Asad osvaja Idlib saznajte OVDE!

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA