Najnovije

TRAMP SRDAČNO DOČEKAN U INDIJI: Indijski premijer mu poklonio figuru kakvu je imao i Gandi, a evo šta ona zapravo znači!

Američki predsednik Donald Tramp i njegova supruga Melanija srdačno su dočekani u Indiji, u gradu Ahmedabadu gde su započeli dvodnevnu posetu ovoj zemlji.

Donald Tramp i Narendra Modi (Foto: Flickr)

Premijer Narenda Modi dočekao ih je u Sabarmati Ašramu, nekadašnjoj rezidencioji Mahatme Gandija.

Tokom obilaska mesta u kojem je Gandi živeo, Modi je objasnio gostima važnost koje ovo mesto zauzima u indijskoj borbi za slobodu, i poklonio Trampu i Melaniji repliku figurice Tri mudra majmuna.

Inače, ova mala skulptura je bila redak izuzetak koju je Gandi napravio u svom životu i zadržao je iako se opredelio za životni stil kojim se odrekao posedovanja materijalnih dobara.

Majmuni koji prekrivaju usta, oči i uši su poznati širom planete, ali evo šta zapravo znače.

Tri mistična majmuna, kako se još nazivaju, u uprošćenoj verziji predstavljaju odnos prema zlu - Mizaru, koji prekriva oči poručuje Ne vidim zlo, Kikazaru - Ne čujem zlo, i Ivazaru koji pokriva usta poručuje Ne govorim zlo.

Oko porekla ove predstave postoji više teorija, i iako je popularizovana nakon otkrića na jednoj rezbariji iznad čuvenog hrama u Japanu, pretpostavlja se da je u tu zemlju došla iz Kine.

Slična fraza se u Kini može naći u Konfučijevim izabranim mudrostima tako da se pretpostavlja da je njegova izvorna izreka skraćena i prenesena u Japan.

U Gandijevom učenju stoji da ono što radimo (govorimo, slušami i gledamo) je krucijalno za ono što mislimo i osećamo. A ono što mislimo i osećamo postaje srž onoga što smatramo našom snagom.

Međutim, iako su Tri mudra majmuna poznata širom sveta, u različitim krajevima imaju različita tumačenja i poruke.

Dok u Japanu predstavljaju zlatno pravilo, u budističkoj filozofiji simbolizuju izbegavanje zlih misli.

U zapadnim zemljama međutim ova tri majmuna se koriste kao asocijacija na odgovorne osobe ili one na vlasti koje zanemaruju svoje moralne obaveze i ignorišu nečasne radnje koje se odvijaju oko njih.

Za mafiju ova tri majmuna bila su simbol kodeksa ćutanja.

Nakon dočeka na novootvorenom stadionu za kriket pred više od 100.000 okupljenih, Tramp i Melanija su otputovali za Agru i posetili najpoznatiči mauzolej Tadž Mahal.

Tradicionalno, kao i sve visoke zvanice, Trampovi su se slikali i ispred čuvenog Tadž Mahala.

Rusi spremni za odgovor na poljsku kupovinu američkih lovaca F-35! Više o tome OVDE.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA