Najnovije

DA LI JE PAO DOGOVOR MILOGORACA I SPC?! DŽomić: Crkva će platiti dug za poreze i doprinose sveštenstva u Crnoj Gori

Mitropolija crnogorsko primorska kaže da će izmiriti poreske obaveze na ime doprinosa za PIO za svoje parohijsko sveštenstvo u Crnoj Gori, ali da je neophodno da Poreska uprava pre toga utvrdi i donese rešenja o dugu, dok s druge strane, crnogorski poreznici odgovaraju da je dužnost Mitropolije da im prvo dostavi prijavu za registraciju sveštenika koji imaju akt o postavljenju, a na osnovu koje će oni zatim odrediti poreski dug.

Protojerej-stavrofor Velibor DŽomić (Foto: Jutjub)

U Poreskoj upravi Crne Gore kažu za Tanjug da Mitropolija mora da dostavi prijave ne samo za sveštenike, već i za verske službenike, monahe i monahinje i da će tada izvršiti tačno poresko zaduženje koje, kažu, Mitropolija treba da izmiri.

Na osnovu JPR obrasca, Poreska uprava na kvartalnoj osnovi vrši zaduživanje poreske obaveze po osnovu doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje i zdravstveno osiguranje, koju je verska zajednica dužna da izmiruje za svoje sveštenike, kažu za Tanjug u Poreskoj upravi Crne Gore.

„Upravo zbog toga Mitropolija crnogorsko-primorska izdvojena je kao zajednica sa najnižim stepenom poštovanja poreskih propisa, imajući u vidu da ista jedina od svih posluje u sivoj zoni zbog činjenice da već više od 9 godina nije ažurirala registracione podatke za svoje sveštenike, zbog čega je Poreska uprava bila onemogućena da izvrši tačan i precizan obračun poreskih obaveza, te se ne može dovoditi u istu ravan sa zajednicama koje su svoje obaveze prijavile državi” navode u Poreskoj upravi Crne Gore.

Crnogorski poreznici nedavno su saopštili da je poreski dug na kraju 2010. godine za 38 prijavljenih sveštenika Mitropolije crnogorsko primorske iznosio više od 300.000 evra i da već devet godina nije predata nijedna prijava za zaduženje i procenili, obzirom da ne mogu da utvrde tačan poreski dug ove verske organizacije, da mogu samo govoriti o proceni da je taj dug, u stvari, višemilionski.

Protojerej-stavrofor Velibor DŽomić, koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko primorske rekao je ranije Tanjugu da će crkva platiti dug za poreze i doprinose sveštenstva, ali da Poreska uprava najpre mora da ga utvrdi.

Da li Milo beži iz Crne Gore, saznajte OVDE!

Izvor: Tanjug

Bonus video

Oni šalju upozorenje policiji – Bojan Savić Građanska patrola i Boško Dimitrijević Video dokaz.

Knjigu “Smak Sveta” Dragoša Kalajića možete poručiti na linku OVDE.

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA