Najnovije

CRNOGORSKI VOJNIK ODBRUSIO MILOGORCIMA: E neka mi vala daju otkaz, idem na litije!

Vojnik Radosav Knežević juče je udaljen sa posla do daljnjeg nakon poziva na raport zbog javne podrške i odlaska na litije u Crnoj Gori.

Moleban u Podgorici (Foto: Jutjub)

On se sada tereti da je prekršio disciplinu u Vojsci Crne Gore jer je povodom poziva na raport dao izjavu za podgoričke medije, što je uz litije posebno bilo problematično njegovim poslodavcima, Ministarstvu odbrane. Osim što je udaljen sa posla, Kneževiću će se ubuduće isplaćivati umanjena zarada.

Knežević nije želeo da daje izjave, ali je potvrdio da je bio na raportu. Predsednik Sindikata odbrane i vojske Crne Gore Zdravko Kasalica kazao je da ni on ne može davati izjave medijima, jer po zakonu zaposleni u Vojsci mogu razgovarati sa novinarima samo uz odobrenje Ministarstva odbrane, odnosno ministra Predraga Boškovića. Na insistiranje šta će sindikat preduzeti povodom ovog slučaja, Kasalica je rekao da će svakako tražiti, i nada se dobiti, objašnjenje zašto je tačno Knežević sankcionisan.

Iz ministarstva odbrane nisu odgovorili na naša pitanja u vezi sa sankcionisanjem Kneževića koja smo im uputili oko 16 časova i zamolili da zbog aktuelnosti teme što pre proslede odgovor.

Knežević je kazao da mu poslodavac prekida odmor zbog odlazaka na litije. Navodi da je prošle sedmice pozvan na raport kada je njemu i kolegama saopšteno da ne mogu da idu na litije, ali je on nastavio da učestvuje u krsnim hodovima zbog čega su ga opet danas pozvali na razgovor.

“Pozivaju nas na raport, razgovore, i to samo zbog litija. Trenutno sam na odmoru i čim me pozivaju i moram da idem tamo, znači da mi se odmor prekida. Po zakonu se odmor prekida samo u slučaju vanrednog događaja, a koliko znam ovo nije vanredni događaj”,  ispričao je Knežević, koji je vojnik po ugovoru na tri godine, naglašavajući da će i po cenu otkaza nastaviti da ide na litije.

“E neka mi vala daju otkaz, idem na litije”, poručuje vojnik Knežević.

Odgovarajući na pitanje kako gleda na situaciju gde se vojnicima, ljudima koji treba da brane državu i njen narod, uskraćuje osnovno ljudsko pravo na slobodu kretanja i veroispovesti, Knežević kaže da se nada da je Ustav iznad drugih propisa i nečije volje.

“Razočaran sam, svi smo razočarani, ali većina ćuti, čuvaju taj posao. I meni je to posao, ali ne mogu bez onako kako jeste. Nama ugovore produžavaju na tri godine. Većina kolega je u sličnoj situaciji i iako nisam siguran mislim da većina misli kao i ja, ali ćute ljudi”, smatra Knežević.

Ustav Crne Gore u članu 46 propisuje da se „svakome jemči pravo na slobodu misli, savesti i veroispovesti, kao i pravo da promeni veru ili uverenje i slobodu da, sam ili u zajednici sa drugima, javno ili privatno, ispoljava veru ili uverenje molitvom, propovedima, običajima ili obredom”. U praksi to znači da je svakom dozvoljeno da učestvuje u litijama koje inače predstavljaju deo molitve, odnosno nastavak liturgije.

Pročitajte OVDE ko će predvoditi litiju u Podgorici.

Izvor: Dan. co.me

Bonus video

Oni šalju upozorenje policiji – Bojan Savić Građanska patrola i Boško Dimitrijević Video dokaz.

Knjigu “Smak Sveta” Dragoša Kalajića možete poručiti na linku OVDE.

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube