Najnovije

INCKO PRETI: Srbi su prešli crvenu liniju! Dodik mu brutalnim odgovorom zapušio usta! (VIDEO)

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da Republika Srpska nema plan za secesiju i da je njen primarni cilj - izvorni Dejton.

Milorad Dodik (Foto: Jutjub)

Milorad Dodik je rekao da je veoma važno sačuvati mir u Srpskoj.

Istakao je da je primarni cilj Republike Srpske izvorni Dejton, očuvanje Republike Srpske i njenog legitimiteta, kao i da Srbija bude jaka, jer je Srpska više zagledana u Srbiju nego u BiH.

Govoreći o napadima na predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji u poslednje vreme neprestano dolaze iz Sarajeva, Dodik je rekao da je za razliku od njih Vučić čovek mira i stabilnosti u regionu, te da se ponaša državnički.

"Predsednik Srbije Aleksandar Vučić jasno je već nekoliko puta pokazao da želi da sačuva mir kako u Srbiji, tako i Srpskoj, a i u regonu", rekao je Dodik.

Izveštaj o stanju u BiH, kaže Dodik, imao je odmeren stav kojim se želi sačuvati stabilnost.

"Veoma je jasno iskazano Vučićevo opredeljenje da se deluje u funkciji sistema, ali je očito da zvanično Sarajevo želi da vodi "sećijsku politiku" i sve dobro opstruiše", naveo je Dodik.

Naglasio je da političko Sarajevo na čelu sa Bakirom Izetbegovićem pokušava da drži predavanje šta treba da radi predsednik Srbije.

"Izetbegović pokušava da se politika vodi u BiH po merilima Islamske deklaracije. Bošnjacima najviše odgovara nestabilna Srbija i nejak predsednik. Treba reći i da svojatanje Banjaluke kao šeher-grada nije primereno. Banjaluka više pripada Vučiću nego Izetbegoviću", rekao je on, ističući da Izetbegoviću to ipak neće poći za rukom.

"Republika Srpska ima legitiman cilj da preferira izvorni Dejton i nadležnosti. Mnogi smatraju da je BiH već propala zemlja, a u Sarajevu nisu srećni zbog toga. Ja nikada nisam pozivao na oružje kao što je to radio Izetbegović. Oni brane "Islamsku deklaraciju" i islamsko uređenje, ali neće doživeti da se BiH dodatno militarizuje", izjavio je Dodik.

Dodik je rekao da deo međunarodne zajednice sprovodi politiku bošnjačkih lidera u BiH.

"Najsvežiji primjer je sinoćnja izjava Valentina Incka koji je odmah nakon obraćanja Bakira Izetbegovića, Fahrudina Radončića i Željka Komšića ponovio isto što su i oni govorili", naglasio je Dodik.

On je konstatovao da se Incko samo pojavi da etablira ono što su oni rekli.

Dodik je istakao da se u BiH putem institucija kao što je Ustavni sud BiH donose odluke koje su antiustavne.

"Srpska se mora odbraniti, ovo je ključni trenutak. Ne možemo prihvatiti odluku Ustavnog suda jer je ona neustavna. Ustavnom je definisano da imovina pripada entitetima. Mi nismo izazvali ovu situaciju već neki drugi i odbacujemo napade na Republiku Srpsku", poručio je Dodik.

Incko: Dodik je prešao crvenu liniju, spreman sam da reagujem

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je ranije danas je da su Milorad Dodik i Skupština Republike Srpske prešli crvenu liniju i dodao da je spreman da reaguje, ali da to ne bi uradio bez Upravnog odbora Saveta za implementaciju mira (PIC).

Dodao je da su države tzv. Kvinte uvek bile za korišćenje bonskih ovlašćenja, koja daju velika ovlašćenja visokom predstavniku, ali i druge, ako ništa drugo ne bi pomoglo.

Pročitajte OVDE ko će večeras predvoditi litiju u Podgorici.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA