Najnovije

NOVI BLAM AMERIČKE MORNARICE: Najnovija podmornica oćelavila posle prvog pohoda (FOTO)

Višenamenska nuklearna podmornica Ratne mornarice SAD "Kolorado" klase "Virdžinija" delimično je izgubila stelt sloj (zaštitni sloj koji je čini nevidljivom) odmah nakon prvog družeg putovanja, piše američki časopis Forbs.

Američka podmornica (Foto: navy. mil)

Podmornica „Kolorado“ je peta napredna podmornica modela „Blok III“ klase „Virdžinija“, a uvršćena je u sastav američke podmorničke flote u proleće 2018. godine, tako da je ona jedna od najnovijih podmornica.

​Nedavno se vratila sa morskog pohoda tokom kojeg je preplovila više od 62,76 hiljada kilometara. NJena tačna maršruta kretanja nije poznata, ali je izvesno da je „Kolorado“ presekla Severni polarnik i da je posetila luke u Norveškoj i Škotskoj.

Međutim, na fotografijama se vidi da zaštitni hidroakustični „stelt" sloj podmornice delimično ogulio i otpao.

Prema pisanju Forbsa, to nije prvi put da se američka mornarica suočava s takvim problemima. U jesen 2019. godine jedan od američkih brodograditelja optužen je za falsifikovanje rezultata testova o kvalitetu zaštitnog „stelt" sloja za podmornice.

Deplasman podmornice „Kolorado“ iznosi 7.800 tona, njena dužina je oko 115 metara, a šrioka je više od 10 metara.

Podmornica razvija brzinu do 46,3 kilometra na sat dok je pod vodom. Podmornice klase „Virdžinija“ su opremljene sa četiri torpedne cevi i 26 torpeda. Posadu podmornice čini od 100 do 120 osoba.

"Kolorado2 je predviđen za protivpodmorničke i protivbrodske operacije, prevoz specijalnih snaga, ofanzivne operacije, prikupljanje obaveštajnih podataka i izviđanje.

Pročitajte OVDE    kakav se to pakao uzdigao i zašto.

Izvor: rs. sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA