Najnovije

RUSI ISPALILI HIPERSONIČNU RAKETU "CIRKON" SA BORBENOG BRODA! Letela je preko 500 kilometara i evo šta je pogodila!

Rusija je lansirala svoju hipersoničnu raketu "Cirkon" sa broda kada je fregata Projekat 22350 Admiral Gorškov u januaru ispalila oružje iz Barentsovog mora na kopnenu metu, izjavila su za TASS dva izvora u odbrambenim krugovima ruskog severozapadnog okruga, u četvrtak.

Cirkon (Foto: RIA)

"U skladu sa programom državnih ispitivanja na Cirkonu, Admiral Gorškov je ispalio ovu raketu iz Barentsovog mora na kopna, prilikom jednog od vojnih ispitnih dometa početkom januara", rekao je jedan od izvora.

Drugi izvor je potvrdio ovu informaciju, napomenuvši da je „domet Cirkonovog leta prešao 500 km“.

Izvor je takođe obavestio da će se 2020. godine nastaviti ispitna lansiranja hipersonične rakete „Cirkon“ iz morskih brodskih dostavnih vozila. „Nakon završetka programa probnih lansiranja sa ploče Admirala Gorškova, ove rakete biće ispaljene sa podmornice na nuklearni pogon ", komentarisao je izvor.

Istraživačko-proizvodno udruženje mašinogradnje odbilo je da komentariše ove informacije za TASS.

Kako je pres-kancelarija Severne flote Rusije objavila u novembru prošle godine, fregata Admiral Gorškov stigla je u mornaričku bazu Belomorsk u gradu Severodvinsk da bi se pripremila za testiranje novim sistemima oružja.

Hipersonična raketa Cirkon

U svom obraćanju države saveznoj skupštini u februaru 2019. godine, ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da se rad na hipersoničnoj raketi "Cirkon" odvija prema predviđenom roku. Kao što je rekao ruski lider, Cirkon je sposoban da razvije brzinu od 9 maha, a njegov izvanredan domet može biti veći od 1.000 km.

Ruski lider je dodao da bi Cirkon mogao da pogodi i mornaričke i kopnene ciljeve. Putin je u to vreme precizirao da je postojao plan za razmeštanje Cirkona na serijski proizvedenim površinskim brodovima i podmornicama, uključujući ratne brodove koji su sagrađeni ili u izgradnji za krstareće rakete Kalibr.

Zamenik ruskog ministra odbrane Aleksej Krivoručko ukazao je u novembru 2019. godine da postoje planovi za razmeštanje raketa „Cirkon“ na fregatu Maršal Šapošnikov koji je trenutno u toku modernizacije i na višenamenskoj podmornici Projekat 949A Irkutsk.

U decembru 2019. šef ruske Jedinstvene korporacije brodogradnje Aleksej Rakhmanov rekao je da će biti moguće rasporediti hiperzvučne rakete „Cirkon“ na svim ruskim brodovima novih projekata.

Fregata Projekat 22350 Admiral Gorškov teška je 4.500 tona i dugačka je 135 metara. Kao glavno naoružanje nosi krstareće rakete Kalibr.

Vašington je objavio da će pomoći džihadistima u Siriji! Više o tome OVDE!

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA