Najnovije

POZADINA POSETE PATRIJARHA IRINEJA FLORIDI! Skandal kakav se ne pamti: Srpske vladike osnovale novu crkvu u Americi

Patrijarh srpski Irinej predsedavaće sutra Saboru Srpske pravoslavne crkve u Severnoj i Južnoj Americi, koji će biti održan u Klirvoteru na Floridi. Tokom posete SAD njegova svetost obići će i parohije SPC u Majamiju, Vašingtonu i NJujorku.

Patrijarh srpski Irinej boravi u SAD (Foto: Jutjub)

Poglavara SPC, koji je u pratnji člana Svetog arhijerejskog sinoda vladike šumadijskog Jovana otputovao u novu američku misiju, sačekao je težak zadatak rešavanja situacije u kojoj se nalazi Srpska crkva u Severnoj Americi.

U njenom središtu je samovoljni čin vladika zapadnoameričkog Maksima, novogračaničko-srednjozapadnoameričkog Longina i istočnoameričkog Irineja (Dobrijevića) koji su prošle godine na svoju ruku reorganizovali crkvu na tlu SAD. Oni su osnovali Episkopski savet SPC za SAD, ali i doneli Ustav koji bi se odnosio isključivo na prostor SAD. Ove poteze oni su napravili bez saglasnosti Sabora i Sinoda, koji im je jednostrano donete odluke odbio i zatražio njihovo povlačenje.

Samovoljna reorganizacija Crkve u Americi, međutim, otkrila je i niz drugih samovoljnih rešenja, ali i ogolila dubinske razlike i neslaganje tamošnjih episkopa.

Članovi zvaničnog Episkopskog saveta za Severnu i Južnu Ameriku, kanadski vladika Mitrofan i južnoamerički Kirilo obratili su se nedavno Sinodu u Beogradu u kome su zauzeli potpuno drugačije pozicije u odnosu na trojicu vladika u SAD. NJih su, između redova, optužili i za niz samovoljnih postupaka, nepoštovanje odluka Patrijaršije, ali i manipulisanje činjenicama.

- U središtu svih problema su episkopi zapadnoamerički Maksim i istočnoamerički Irinej (Dobrijević). Odgovornost trećeg američkog vladike Longina, nešto je manja, jer se on distancirao od dvojice američke braće. Oni su vodili kolo ne samo oko reorganizacije crkvenog ustrojstva, donošenja ustava, već i u pravnim manipulacijama crkvenim sredstvima i imovinom – navodi sagovornik iz SPC.

Ovaj slučaj na svetlo dana izneo je i činjenicu i da su vladike u solo akciji promenili ime SPC u Americi i tako je registrovali pred državnim organima. Bez potrebnih saglasnosti krovnih crkvenih organa, ona od 2017. godine nosi naziv "Srpske pravoslavne eparhije u SAD".

Patrijaršija SPC, posle niza upozorenja vernika iz dijaspore, ima osnovanu sumnju da su vladike Maksim i Irinej promenom zvaničnog naziva prekinuli višedecenijski pravni subjektivitet, odnosno preko noći - osnovali sasvim novu crkvu.

- Najveći problem je što su, različitim složenim pravnim operacijama, u ovu novu organizaciju inkorporirali svojinu nad hramovima, manastirima i drugom imovinom, koju su upisali na svoje ime. To su učinili preko jednočlanih korporacija - pravne kategorije koju poznaju američki zakoni - čime su se nametnuli kao jedini gospodari crkvene imovine u SAD.

Na ovo ukazuju i vladike Mitrofan i Kirilo, naglašavajući da je ovaj potez 2017. dogovoren bez njihovog znanja i odobrenja, na tajnom sastanku episkopa Maksima, Irineja i Longina u Libertvilu 2017. godine.

Vernici u Americi od patrijarha Irineja očekuju da svojim autoritetom umanji neslogu među vladikama, ali i doprinese pojašnjenju sveukupne situacije oko statusa SPC u Americi. Od njega zavise rešenja za niz pitanja - od zaustavljanja oseke srpskih vernika, pa do obnove Hrama Svetog Save u NJujorku.

Odugovlačili odluke

Sutrašnji skup na koji dolazi patrijarh rezultat je naloga koji je Sveti sinod septembra prošle godine postavio episkopima u Americi. Patrijaršija je tada zatražila povlačenje svih spornih odluka, ali i sazivanje Sabora koji bi temeljno rešio situaciju, sa rokom do 1. marta 2020. Vladika Maksim i Irinej tendenciozno su izabrali termin svega dan pre isteka roka, a odluke su stavljene van snage tek 1. decembra.

Pročitajte OVDE koji ministri neće biti u narednoj vladi Srbije.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA