Najnovije

ZAKUVAVA SE U SIRIJI! VOJNI EKSPERTI NAJAVLJUJU: Uskoro počinje vojni sukob između Turske i Rusije

Rusija i Turska su vojnom sukobu ogromnih razmera bliže nego ikada, a do njega bi moglo doći usled situacije u sirijskoj provinciji Idlib. To je izjavio portparol Pentagona DŽonatan Hofman.

Ruska vojska (Foto: mil.ru)

Prema mišljenju vojske SAD-a, ruska i turska vojska su na ivici velikog vojnog sukoba koji bi u svakom trenutku mogao da izbije u sirijskoj provinciji Idlib. Međutim, Pentagon se nada da do njega ipak neće doći.

„Svedoci smo da se Rusija i Turska približavaju velikom konfliktu. Nadamo se da će naći rešenje da taj konflikt izbegnu“, izjavio je Hofman.

Predstavnik Ministarstva odbrane SAD-a takođe je naglasio da se Sjedinjene Države nadaju da će svetska zajednica “nastaviti da vrši pritisak na Tursku i, što je još važnije, (…) na Siriju, tako da sukobi u Idlibu prestanu”. Pentagon nije rekao ništa o pritisku na Rusiju.

Ranije se govorilo da Ankara nije zadovoljna rezultatima pregovora s Rusijom o situaciji u sirijskoj provinciji Idlib. To je izjavio turski predsednik Erdogan. Prema njegovim rečima, Turska je spremna za novu vojnu operaciju u pokrajini.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je zauzvrat naglasilo da “niko nikada nije obećao teroristima da neće biti napadnuti u zoni Idlib”, a dijalog sirijske vlade sa teroristima je isključen.

Podsetimo, snage sirijske vlade nastavljaju ofanzivu u deeskalacijskoj zoni Idlib, pritiskajući terorističke grupe, uključujući proturske, sa položaja militanata.

Turska, koja ima svoje stavove o provinciji, postavila je tamo svoja osmatračka mesta i dovela oružane snage, zahtevajući od Damaska da povuče svoje vojne jedinice, navodeći da civilno stanovništvo „pati od ofanzive sirijske vojske“.

Ako ovi PVO sistemi stignu u Srbiju, naša zemlja će biti nedodiljiva. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Webtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA