Najnovije

DRŽAVNI SEKRETAR "PAO" ZBOG PANČEVAČKOG MOSTA: Poledica naredio hitnu rekonstrukciju da bi "namestio posao" odabranoj firmi?

Miodrag Poledica, državni sekretar Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, uhapšen je sa još četiri osobe u nastavku predistražnog postupka u vezi sa zloupotrebama u "Infrastrukturi železnice", a kako "Blic" nezvanično sazne, on je uhapšen zbog nameštanja tendera za rekonstrukciju Pančevačkog mosta.

Miodrag Poledica (Foto: Jutjub)

Postoje osnovane sumnje da su ova lica izvršila krivična dela zloupotreba službenog položaja i zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom od avgusta 2018. do maja 2019. godine. Zaposleni u PD "Infrastrukture železnice" M. J, B. A. i P. Ć, u postupcima javne nabavke suprotno Zakonu o javnim nabavkama, kršeći i druge propise, zloupotrebili su svoja ovlašćenja i službene položaje, u čemu im je pomogao M. P, kako bi favorizovali privredno društvo čiji je direktor Z. S, u dobijanju poslova izvođenja radova na železnici. Radi fingiranja postojanja konkurencije i privida legalnosti, osumnjičeni M. M, direktor drugog privrednog društva, davao je tzv. uslužne ponude kojima je obezbeđivana izvesnost dobijanja posla za privredno društvo direktora osumnjičenog Z. S. - navodi se u saopštenju Tužilaštva za organizovani kriminal.

Kako se nezvanično saznaje od izvora upoznatog sa slučajem, reč je o rekonstrukciji Pančevačkog mosta. Podsetimo, nakon pada mosta u Đenovi, ministarka Zorana Mihajlović tražila je vanrednu kontrolu svih glavnih mostova (Gazela, Pančevac, Beška...), jer se pojavila panika u javnosti i u celom okruženju su države proverala svoje mostove.

- Poledici se na teret stavlja krivično delo zloupotreba službenog položaja, odnosno da je navodno naredio hitnu rekonstrukciju Pančevačkog mosta kako bi neka konkretna firma dobila posao na popravci mosta. Zanimljivo je da postoje izveštaji inspekcije i Saobraćajnog instituta CIP koji su pregledali most i koji su predlagali hitnu sanaciju mosta. Tada su sačinjeni izveštaji Radne grupe i inspekcije o tom mostu, kao i mostu Gazela i mosta kod Beške i šta sve treba da se radi - kaže izvor upoznat sa ovim dešavanjima.

Dodatna nepoznata u ovoj priči je zakonska odredba da "tender ne raspisuje ministarstvo niti Poledica, već javno preduzeće u čijoj je nadležnosti Pančevački most, u ovom slučaju Infrastruktura Srbije", ističe sagovornik.

Kako saznajemo, Poledica je već dva puta dao izjave u policiji o ovome i podnosio papire i dokaze o ovom slučaju. Tokom jučerašnjeg dana vršeni su pretresi na više lokacija u Beogradu i Novom Sadu. Priča je dobila i političku konotaciju, jer je ovo drugo hapšenje vezano za ministarstvo koje vodi Zorana Mihajlović u kratkom roku. Ona je nedavno najavila da je plan da se u naredne četiri godine potroši još devet milijardi evra u ovoj oblasti.

Mihajlovićeva: Podrška nadležnima

Nakon hapšenja Poledice, juče se saopštenjem oglasila i potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Mihajlovićeva je rekla da Ministarstvo na čijem je čelu i ona lično daju punu podršku nadležnim organima u borbi protiv korupcije.

- Svi zaposleni u Ministarstvu i ja u svakom trenutku stojimo na raspolaganju za pružanje svih potrebnih informacija - kaže Mihajlovićeva.

- S druge strane, za sada nemam nijedan razlog da poverujem da je državni sekretar Ministarstva Miodrag Poledica umešan u radnje koje mu se stavljaju na teret - navodi ona.

Direktor "Infrastrukture" u pritvoru

Ovo je drugo hapšenje vezano za "Infrastrukturu železnice" - sredinom januara uhapšena je četvorka na čelu ovog preduzeća - direktor Miroljub Jevtić zbog primanja mita od 10.000 evra, ali i novosadski advokati Z. S. i V. K, kao i Dragoslav Burzanović, član Nadzornog odbora Privrednog društva "Ratko Mitrović" iz Novog Sada, zbog davanja mita.

Navodno, Jevtić je mesecima nameštao poslove Advokatskoj kancelariji "Kostić" iz Novog Sada dajući im u tom periodu novac - 800.000 evra za sređivanje eksproprijacije zemljišta - posla koji je, primera radi, mogla obaviti i pravna služba njegovog preduzeća.

- Uhapšeni advokati se sumnjiče da su izvršili krivično delo davanja mita tako što su, po dogovoru sa direktorom preduzeća "Infrastruktura železnice Srbije" fakturisali svoje pravne usluge u višemilionskim iznosima, a zatim deo novca vraćali. Sumnjamo da je ovo samo jedna od tranši koja je pronađena u trenutku hapšenja - rekao je ranije ministar policije Nebojša Stefanović.

Jevtić se trenutno nalazi u pritvoru, a njega je Vlada Srbije razrešila dužnosti nekoliko dana nakon hapšenja.

Pročitajte OVDE  kako je Velja Ilić opleo po Mihajlovićevoj i zašto.

IZvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA