Najnovije

NOVE DEPEŠE VIKILIKSA UZDRMALE SRBIJU! OTKRIVENI NEPOZNATI DETALJI! Pominje se podela a ne odvajanje KiM?!

Depeše Ambasade SAD, na koje su se danas pozvale Dveri, kao dokaz za tvrdnje da su funkcioneri novonastale SNS 2008. godine tražili podršku Zapada, a zauzvrat nudili "odvajanje" Kosova, svedoče, međutim, da se ni u jednom od izveštaja tadašnjeg ambasadora Kamerona Mantera ne pominje "odvajanje", već "podela" Kosova.

Savet bezbednosti Un, KiM (Foto: Sinhua/Pravda)

Dveri su na konferenciji za novinare, kao i u saopštenjima pre i posle nje, "citirale" Manterove depeše sa Vikiliksa, posebno onu od 24. decembra 2008. godine, kao navodni dokaz da nije reč o njihovoj interpretaciji, već o činjenicama, javlja Tanjug.

Interpretacija ili loš prevod, tek u toj depeši se više puta pominje reč podela, a ne odvajanje Kosova.

Tako se navodi da su "kontakti američke ambasade u SNS ubeđivali ambasadu da ta stranka podržava podelu Kosova", što je Ivan Kostić na konferenciji za medije, a potom i u saopštenju, citirao, odnosno pročitao kao "odvajanje".

U istoj depeši, stoji i deo, koji se u saopštenju Dveri navodi kao da je Nebojša Stefanović predstavio odvajanje Kosova kao jedino realistično rešenje, jer se ''svi Srbi mole svako veče da se Kosovo odvoji od Srbije".

Taj deo zapravo glasi: "Stefanović je opisao podelu Kosova kao jedino realistično rešenje, jer se ''svaki Srbin svako veče moli da se Kosovo podeli''".

Ostale depeše na koje se Kostić pozvao, još tri pored pomenute od 24. decembra iz oktobra, novembra i decembra 2008. godine svedoče šta su u javnosti iznosili čelnici novoformirane SNS Tomislav Nikolić, Aleksandar Vučić i Nebojša Stefanović, ali i šta su govorili Vojislav Koštunica, Vuk Drašković i druge ličnosti iz političkog života.

U prvom saopštenju na ovu temu, lider Dveri Boško Obradović izjavio je da je reč o depešama koje su se pojavile u ponedeljak, posle njegovog gostovanja u Utisku nedelje na Novoj S televiziji.

Sve depeše Vikiliksa, uključujući i ove četiri, nalaze se na sajtu Međunarodne medijske organizacije i dostupne su od 2011. godine, javlja Tanjug.

Vučić na Fejsbuku odgovara na pitanja građana! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA