Najnovije

PRIJAVA PROTIV MILA ĐUKANOVIĆA! Službenim avionom leteo na odmor u Majami?!

Đukanović je sa suprugom i prijateljima viđen u američkom gradu Majamiju, gde je navodno boravio za vreme novogodišnjih i božićnih praznika.

Milo Đukanović (Foto: Jutjub)

Nevladina organizacija MANS prijavila je danas predsednika Crne Gore Mila Đukanovića Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK) i Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) zbog sumnje da je za privatne potrebe koristio službeni avion Vlade Crne Gore, saopšteno je iz te organizacije.

- Istraživački centar NVO MANS je nedavno objavio istraživačku priču koja otkriva da je avion u vlasništvu Vlade Crne Gore leteo do Pariza na dan 29. decembar prošle godine, vrativši se odmah, i opet 9. januara ove godine, a da se iz glavnog grada Francuske tada vratio sutradan - 10. januara - navodi se u saopštenju te NVO.

Baš tog dana i neposredno nakon sletanja aviona, istraživači MANS-a su u blizini podgoričkog aerodroma fotografisali službeni "mercedes", koji se koristi za prevoz Mila Đukanovića, u pratnji još dva službena automobila, kako odvozi putnike sa povratnog leta vladinog aviona, ističe se u saopštenju.

Dodaju da su "mediji u međuvremenu izveštavali o tome da je Đukanović sa suprugom i prijateljima viđen u američkom gradu Majamiju, gde je navodno boravio za vreme novogodišnjih i božićnih praznika.

Sa druge strane, napominje se, ne postoje nikakve zvanične informacije o tome da je Đukanović bio u službenoj poseti Francuskoj, niti SAD.

- Stoga, postoji osnova sumnje da je Đukanović vladin avion iskoristio kao prevozno sredstvo do Pariza i nazad, za povratak nakon praznika. Budući da se očigledno nije radilo o službenoj poseti, Đukanović je zloupotrebio vladin avion za privatne potrebe, kakva tranzitni let do Pariza nesumnjivo jeste - stoji u saopštenju MANS-a.

To, navode, zahteva hitno angažovanje nadležnih državnih organa - u ovom slučaju ASK-a i SDT-a, koji mogu da prikupe podatke o tome na koji način je i za koje potrebe korišćen državni avion, kao i da li je bilo zloupotreba.

MANS navodi da su za zloupotrebu državnog položaja prijavili i Natašu Pešić, generalnu sekretarku Vlade Crne Gore.

- Prijavom tužilaštvu za zloupotrebu službenog položaja tereti se i Nataša Pešić, koja je kao generalna sekretarka Vlade Crne Gore Đukanoviću omogućila korišćenje službenog aviona za privatno putovanje - dodaje se u saopštenju, uz napomenu da iz Generalnog sekretarijata uporno odbijaju da javnosti dostave bilo kakve podatke o načinu na koji se koristi avion u vlasništvu Vlade Crne Gore.

Odbijanje da obaveste javnost obrazlažu da se time može ugroziti bezbednost štićenih ličnosti.

Iz MANS-a objašnjavaju da "bez nadoknade i u isključivo službene svrhe vladin avion mogu koristiti predsednici države, vlade i skupštine, prema Uputstvu o korišćenju državnog aviona.

- Privatno putovanje u Majami apsolutno nije bilo službeno, a delom su ga finansirali građani Crne Gore, jer se iz budžeta države finansiraju i održavanje i letovi ovog aviona - stoji u saopštenju.

Istraživački centar MANS-a utvrdio je da bi Đukanovića povratni let privatnim čarterom, od Podgorice do Pariza i nazad, koštao između 17 i 26 hiljada evra.

- Od ASK-a i SDT-a očekujemo da utvrde koliko je građane Crne Gore košta neprijavljeni privatni let državnim avionom i utvrde punu odgovornost za očiglednu zloupotrebu službenog položaja na štetu javnog interesa i državnog budžeta - zaključuje se u saopštenju MANS-a.

Američka vojska blokirala ruski konvoj na putu ka severoistoku Sirije! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA