Najnovije

PUTINOV ULTIMATUM: Nema rešenja za Kosovo bez Rusije

Moskva će se uključiti u pregovore Beograda i Prištine ako je Beograd pozove, ali dogovor svakako ne dolazi u obzir bez Rusije i odobrenja Saveta bezbednosti, izričit je ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

Ilustracija (Foto: Pravda)

Ova njegova izjava, izrečena u intervjuu koji je dao Blicu, kako saznaje Srpski telegraf, predstavlja u stvari poruku ruskog predsednika Vladimira Putina Zapadu. Momenat da se ona plasira, kako se može čuti u diplomatskim krugovima, nije izabran slučajno, već koincidira sa realizacijom američkog plana za Kosovo, čime se ovih dana intenzivno bavi Trampov specijalni izaslanik Ričard Grenel.

Ne može brzo

Zanimljivo je, kako kažu sagovornici, što su ruski zvaničnici, pa i sam Harčenko, doskora izjavljivali da će podržati dogovor koji eventualno postignu Beograd i Priština, dok je sada tome praktično dodato da takvog dogovora i ne može biti bez učešća Rusije.

- Ne verujem da postoji brzo rešenje za kosovsko pitanje, osim ako se ne radi o nametanju onog koje nije prihvatljivo za Beograd, poput priznanja nezavisnosti Kosova. Zabrinjava želja (američka, prim. aut.) za brzim rešenjem. To liči na uspostavljanje famoznih vremenskih okvira koji su bili razlog za to što prethodni razgovori o Kosovu nisu bili uspešni. Mislim na Ahtisarijeve pregovore i razgovore trojke - rekao je Bocan-Harčenko.

Stručnjaci za međunarodne odnose slažu se da je ovim Putin poslao oštru poruku, pre svega SAD, da oni ne mogu biti ti koji će rešavati kosovsko pitanje samostalno. Srđan Perišić kaže da je od početka jasno, kakve god da su poruke stizale, da Rusija neće dozvoliti da se ovo pitanje rešava bez nje.

- Nisu pritom ovo devedesete godine, kada su Amerikanci mogli sami da rešavaju probleme u svetu. Kako je KiM evropski problem, u njega moraju biti uključene sve evropske sile poput Rusije, ali i EU - kaže Perišić.

Bivši šef diplomatije SRJ Živadin Jovanović ocenjuje da i nije logično da po pitanju Kosova imaju interes samo zapadne sile.

- Samo je gubljenje vremena dok se Rusija ne uključi jer ne može Zapad da donese rešenje i samo traži potvrdu od Rusije. Ta država je odigrala ključnu ulogu i 1999. godine u izradi Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti iako je Zapadu tada bila potrebna Rusija da to urade, onda danas imaju još više razloga da Moskva učestvuje - izričit je Jovanović.

I karijerni diplomata Zoran Milivojević kaže da kosovsko pitanje ne može da se rešava bez Rusije.

- Suština ruskog stava jeste u tome da, ukoliko se želi da se sporazum Beograda i Prištine verifikuje, on dobije i političku i pravnu valjanost i mora doći na Savet bezbednosti. U tom smislu, bez Rusije to i nije moguće. Ne menja se pritom stav da će Rusija slediti interese Beograda - kaže Milivojević.

Jasno i tehnički

Dodaje da je jasno da su se stvari promenile i da bez Srbije ne može da se reši bilo šta, preciznije na štetu Srbije, te da Rusija kao evropska država ne može ostati mimo rešenja ovog pitanja.

Politički analitičar Dragomir Anđelković podseća da Rusija kao stalna članica Saveta bezbednosti ima pravo veta.

- Tehnički gledano, tačno je zato da bez nje nema dogovora, kao i da su spremni da podrže sve ono što Srbija proceni da je za nju dobro. Ovime, pritom, Rusija sa nas skida pritisak jer Zapad od nas traži da prihvatimo neka nepovoljna rešenja po nas, dok ovim Moskva preuzima odgovornost na sebe i svima poručuje da je ona adresa sa kojom mora da se priča - kaže Anđelković.

Ključne poruke Bocan-Harčenka

- Ne postoji brzo rešenje za kosovsko pitanje osim ako se ne radi o nametanju onog koje nije prihvatljivo za Beograd, poput priznanja nezavisnosti Kosova

- Rusija je uvek bila za nastavak razgovora Beograda i Prištine

- Neophodno je da se hitno ispuni zahtev Beograda da se ukinu takse Prištine na robu iz centralne Srbije

- Stav Vučića da se ne prestaje sa lobiranjem protiv nezavisnosti Kosova potpuno odgovara međunarodnom pravu

- Sve dok nema kompromisa, tu je Rezolucija 1244

- Celokupni razgovori moraju da budu vraćeni na temelj Rezolucije 1244

- Infrastrukturno povezivanje Beograda i Prištine odgovara regionu, ali je teško zamisliti da će preko noći biti letova.

"Beli šlemovi" opet nešto spremaju sa teroristima u Siriji. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Srpski Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA