Najnovije

ZASTRAŠUJUĆE OTKRIĆE LEKARA: Popularni lek protiv gorušice može da izazove bolesti srca, rak i preranu smrt

Više od 30 odsto Amerikanaca pati od gastroezofagealne refluksne bolesti (GERD), hroničnog stanja koje uzrokuje gorušicu ili loše varenje nekoliko puta nedeljno.

Ilustracija (Foto: pixabay. com)

Pored toga, milioni ljudi se redovno bore sa gorušicom, čak iako im nije zvanično dijagnostikovan GERD.

Lekari često prepisuju upotrebu PPI (inhibitori protonske pumpe za suzbijanje želudačne kiseline) za GERD, a pacijenti kojima nije dijagnostikovano ovo stanje, ali se bore sa lošom probavom, ove lekove mogu kupiti bez recepta. 

Mnogi od nas veruju da ako je lek dostupan bez recepta, mora biti bezopasan. Međutim, nije tako. Mnogi lekovi koji se mogu dobiti na ovaj način su zapravo neverovatno opasni, a to uključuje i PPI.

Nekoliko studija je već dokazalo da je produžena upotreba PPI povezana s povećanim rizikom od prerane smrti. Sada je studija istraživača otkrila i zašto: PPI izaziva kardiovaskularne bolesti, rak debelog creva i hronične bolesti bubrega.

Ranija istraživanja povezala su dugotrajnu upotrebu PPI sa upalom pluća, prelomom kostiju, Alchajmerovom bolešću i drugim ozbiljnim stanjima.

PPI, koji se prodaju pod raznim imenima, uključujući Neksium, Prilosek i Prevacid, su neki od najčešće korišćenih lekova u Sjedinjenim Državama. To znači da nalazi najnovije studije imaju ozbiljne posledice za milione ljudi, mada većina njih nema pojma koliko su ti lekovi opasni.

Prirodna borba protiv kiseline u želucu

Jasno je da upotreba PPI-ja nije dobro rešenje za gorušicu i loše varenje. Ali to ne znači da nema nade za ljude koji se bore sa ovim problemima.

GERD se može ublažiti jednostavnim promenama životnog stila, uključujući odvikavanje od pušenja, jedenje manjih porcija pri svakom obroku, gubitak kilograma i držanje uspravno nekoliko sati nakon obroka, a ne momentalni odlazak u krevet.

Uz to, hrana koju treba izbegavati uključuje alkohol, kofein, citrusno voće, gazirana pića, čokoladu, prženu hranu, paradajz sos, beli luk.

Ako ovaj napitaj budete pili svako jutro zimu ćete pregurati bez prehlade! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Webtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA