Najnovije

BUGARSKE TUŽIBABE: Evo za šta su nas prijavili evropskim institucijama

Državni tužilac Bugarske Ivan Gešev poslao je pisma Generalnom sekretarijatu Saveta Evrope i Evropskom komitetu za probleme kriminala u kojima kritikuje vlasti u Srbiji jer nisu odgovorile na zahtev Bugarske za izručenje državljanina te zemlje Cvetana Vasileva, za kojim je Bugarska raspisala crvenu poternicu još 2014. godine.

Cvetan Vasilev se krije u Srbiji (Foto: Jutjub)

Šef državnog tužilaštva takođe se obratio dopisima predsedniku Evropskog parlamenta i Evropske komisije Davidu-Mariji Sasoli i Ursuli von der Lajen, "s obzirom na buduću procenu spremnosti Republike Srbije kao kandidata za članstvo u EU", saopštilo je bugarsko tužilaštvo.

Bugarski biznismen Cvetan Vasilev živi u Srbiji od 2014. godine, a protiv njega se u Bugarskoj vodi postupak zbog sumnje da je proneverio novac i doprineo najvećoj bankarskoj krizi u toj zemlji.

Ni pet godina od zahteva Bugarske za izručenjem, Srbija nije donela pravosnažnu odluku o njegovoj ekstradiciji.

U Srbiji mu nije određen ni ekstradicioni pritvor, već mu je samo oduzet pasoš.

“Nepostojanje konačne presude nadležnih organa zamoljene države - Republike Srbije u ovom konkretnom slučaju, u vezi sa krivičnim postupkom koji protiv bugarskog državljanina Cvetana Vasileva vode bugarske vlasti, dovodi u pitanje efikasnu primenu Evropske konvencije o izručenju u razumnom roku", rekao je Gešev, ističući da su bugarske vlasti u Beograd poslale dva slična zahteva - u septembru 2014. i maju 2015. godine.

Generalni tužilac poslao je pismo i Višem sudu u Beogradu, ponovo obavestivši da zahtev za izručenje Vasileva još uvek važi.

"Iznenađeni smo kašnjenjem vaše odluke od gotovo 5 godina i 6 meseci od slanja našeg inicijalnog zahteva za izručenje bugarskog državljanina Cvetana Vasileva i više od 4 godine i 8 meseci od slanja dodatnog zahteva.

“Obaveštavamo vas da je takvo kašnjenje u prijemu odgovora zamoljene strane slučaj bez presedana u našoj praksi kao zemlje koja je podnela zahtev”, napisao je Gešev srpskim sudijama.

Ovo nije prvi slučaj u kojem je bugarsko tužilaštvo zatražilo pomoć od evropskih institucija u ovom slučaju. U februaru 2016. godine, tadašnji generalni tužilac Sotir Casarov takođe se žalio na srpske vlasti pred Generalnim sekretarijatom Saveta Evrope i Evropskim komitetom za probleme kriminala, pozivajući na primenu hitnih mera. Međutim, rezultata nije bilo.

Pročitajte OVDE šta je Angela Merkel poručila vlastima u Beogradu.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA