Najnovije

UŽAS ZA AMERIKU I TURSKU! Ruski "Krasnopolj" stigao u Siriju! Visoka preciznost i sigurna smrt za neprijatelje! (FOTO)

Sirijska armija u svom sastavu poseduje ove izuzetno opasne i efikasne artiljerijske projektile ruske proizvodnje. Na internet mreži se pojavila fotografija na kojoj se vidi sirijska artiljerijska posada na vučnoj haubici 2A65 „Msta-B“ kako se sprema da ispali „Krasnopolj“

Ruska visokoprecizna granata "Krasnopolj" (Foto: Jutjub)

Prve informacije o mogućoj primeni projektila Krasnopolj su se pojavile u Siriji sredinom 2016.godine. Ekspanzija upotrebe ovog projektila je usledila 2017.godine tokom operacije za deblokadu Dejr ez Zora. Tom prilikom je snimljen i veliki broj video-kadrova na kome se vidi „snajpersko“ dejstvo ove municije.

Krasnopolj se na cilj navodi pomoću laserskog snopa koji je deo automatizovanog sistema za upravljanje vatrom Malahit. Ovaj marker uglavnom koriste specijalne jedinice, ali se u poslednje vreme ista oprema kači i na izviđačke bespilotne letelice. Zahvaljujući ovij tehnologiji postižu se impresivni rezultati kada je u pitanju preciznost artiljerijske vatre.

Krasnopolj je veoma efikasan kada treba uništiti objekte koji se koriste za skladištenje naoružanja i municije. Kada trebe direktno pogoditi vatrenu tačku sa utvrđenim neprijateljom, ili ukopano artiljerijsko oruđe sa posadom. Neretko se sa njim mogu napasti i oklopna borbena tehnika neprijatelja, transportna sredstva i slično.

Visokoprecizni projektil ima dosta visok rejting u svetu zahvaljujući njegovoj uspešnoj upotrebi u Siriji. NJegova efikasna primena je posebno bila vidljiva prilikom slamanja džihadističke odbrane u rejonu Abu Kamal (Operacija deblokade garnizona Dejr ez Zor).

Na osnovu ovih iskustava ruski inženjeri rade na permanentnom unapređenju projektila Krasnopolj. Poslednje njegove verzije imaju mogućnost navođenja preko satelita. Preciznost na maksimalnim daljinama dostiže respektabilnih 90% (od 10 granata 9 će pogoditi centar mete). Tom prilikom se postižu minimalni otkloni od gađane tačke, koji su u osnovi nebitni.

Krasnopolj je visokoprecizni artiljerijski (haubički) projektil koji je opremljen razorno-parčadnim tipom bojeve glave. NJega je razvio Konstruktorski biro iz Tule (Konstruktorskoe bюro priborostroeniя). Serijska proizvodnja projektila se realizuje u kompaniji OAO „Ižmaš“. Proizvodi se u dva kalibra 152 i 155mm (izvozna verzija). Efektivni domet projektila je do 25km. Okvirna cena za modernizovanu verziju projektila koji nosi oznaku Krasnopolj-M je 35 hiljada američkih dolara.

Kako izgleda džihadistička jeziva mreža tunela koju su SAA otkrile pogledajte OVDE!

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA