Najnovije

Da li Srbija kupuje ruske avione?

Potpredsednik ruske vlade Jurij Borisov je rekao da će se pregovori sa vladom Republike Srbije o kupovini aviona suhoj superdžet 100 nastaviti na leto.

Ruski avion (Foto: Jutjub)

Kako kaže Borisov, vlada je zainteresovana za kupovinu osam aviona ovog tipa za kompaniju Er Srbija, po šemi zakupa.

On je podsetio da su izbori zakazani za april, te da će dodatna dva meseca biti potrebna za formiranje nove vlade, ali da će se "na leto vratiti tom problemu na praktičnom planu".

Er Srbija pokazala je malo interesovanja za nove letelice, zbog čega je razgovor o kupovini aviona podignut na međuvladin nivo, saznaje Eks-Ju aviejšen.

Veliki ruski proizvođač aviona Suhoj najpre je predstavio srpskom avio-prevozniku avion SSJ100 krajem 2015. godine. Dve godine kasnije, ruska kompanija objavila je da ponovo pregovara sa Er Srbijom o potencijalnoj porudžbini letelica.

U decembru 2019. godine, ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je ruska avio-industrija spremna da pomogne u obnavljanju flote srpskog avio-prevoznika.

Istog meseca srpska služba za održavanje aviona Jat tehnika postala je prva evropska organizacija za održavanje, popravku i remont SSJ100 aviona. Organizacija je dobila sertifikat u ovoj oblasti od Evropske agencije za bezbednost vazdušnog saobraćaja.

Er Srbija se nije oglašavala povodom komentara ruske vlade da srpska kompanija nije zainteresovana za pribavljanje letelica.

Srpski avio-prevoznik će proširiti svoju flotu na leto ove godine, sa dva erbas A319 aviona koji će stići krajem ovog meseca, dok će još dva ATR72 aviona stići u Beograd u maju jer sada prolaze kroz neophodne bezbednosne provere.

S druge strane, očekuje se da se pregovori dveju vlada o kupovini aviona nastave na leto.

Suhojev avion ima kapacitet sedišta za između 87 i 108 putnika, što zavisi od veličine kabine i konfiguracije sedišta.

Ruski proizvođač već planira proizvodnju nove generacije regionalnih aviona sa proširenim kapacitetima, novim krilima i motorima, koji su planirani da se pojave na tržištu nakon 2025. godine.

ID spržila rezidenciju predsednika Avganistana za vreme povlačenja američkih trupa! Više o tome OVDE.

Izvor: B92

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA