Najnovije

ŠTA ĆE BITI SA LITIJAMA? Stegao se korona obruč: Crna Gora jedina zemlja u Evropi bez virusa!

Nakon što su Turska i Kipar juče prijavile prve pacijente, Crna Gora je ostala jedina zemlja u Evropi u kojoj nema korona virusa.

Litije u Crnoj Gori se već održavaju mesecima (Foto: Jutjub)

Epidemija opasnog virusa zahvatila je do sada 120 država širom sveta i gotovo celu Evropu. Virus je van kontinentalne Kine počeo da se širi vrtoglavom brzinom krajem februara kada je je sever Italije postao drugo najveće žarište na zapadnoj hemisferi.

Iz dana u dan rastao je broj zemalja koje su prijavljivale svoje prve slučajeve, jedna za drugom "padale" su zemlje na Balkanu. Međutim, uprkos tome što je praktično opkoljena virusom, Crna Gora i dalje uspeva da se odbrani, koliko god to bilo neverovatno za turističi razvijenu zemlju sa izlazom na more u čije se luke sliva pomorski saobraćaj iz gotovo celog sveta.

Iako pojedini Crnogorci smatraju da njima "korona virus ne može ništa", poput bračnog para koji je nedavno posetio sever Italije, verovatnije je da je tajna u pravovremeno sprovedenim preventivnim merama.

Još krajem januara, dok je korona virus skoro bio lokalizovan na istočnu Aziju, Crna Gora je počela da vrši nadzor rizičnih putnika koji su dolazili u zemlju, a pod nadzor je stavila i kineske radnike koji su radili na izgradnji auto puta. Ulcinj je predviđen kao mesto karantina u slučaju potencijalne epidemije.

Pod zdravstvenim nadzorom je do sada bilo više od 1.000 ljudi, trenutno 380 njih, bilo da pokazuju respiratorne simptome ili ne.

Testirano je 39 osoba, što na 600.000 stanovnika, predstavlja mnogo veću stopu testiranih nego što je slučaj sa pojedinim državama regiona.

Crnogorski Nacionalni savet za prevenciju zaraznih bolesti ocenio je ranije da je zdravstveni sistem te države sposoban da odgovori globalnom izazovu.

Kako se epidemiološka slika pogoršala, a "korona obruč" oko granica zemlje stegao, Crna Gora je juče zaoštrila preventivne mere. One uključuju zabranu putovanja u najpogođenije zemlje, kao i dolazak iz njih.

- Zabranjuju se putovanja u Italiju, Španiju, Iran i Kinu. Lista nije konačna i menjaće se s obzirom na razvoj epidemiološke situacije. Takođe, zabranjeni su dolasci iz tih zemalja u Crnu Goru - saopštio je ministar zdravlja Kenan Hrapović.

Rekao je da će državljani Crne Gore koji su se zatekli u tranzitu i u povratku su iz Italije, Španije, Južne Koreje, Irana i Kine biti stavljeni u kućnu izolaciju i biće im ograničeno kretanje 14 dana.

- Iste mere biće primenjene nad članovima njihovih porodica, a nepoštivanje te mere podleže zakonskoj odgovornosti - dodao je Hrapović.

Svi sportski događaji, nacionalni i međunarodni, održavaće se bez prisustva publike. Eventualni dolazak ekipa iz najpogođenijih područja odožen je.

Obustavljene su edukacije i godišnji odmori zaposlenih u zdravstvu, a razrađuje se i mogućnost dodatnog angažovanja lekara i drugog medicinskog osoblja koje je u penziji.

Građani su pozvani da ozbiljno shvate situaciju, da izbegavaju rukovanja i grljenja i da vode računa kako bi se svi sačuvali od opasnosti.

Rizik po zdravlje stanovništva Crne Gore od infekcije korona virusom, početkom prošle sedmice, povećan je sa umerenog na visok zbog rizika od "uvoza" virusa iz iz Italije, kao i država neposrednog okruženja.

Pročitajte OVDE šta je Matija Bećković rekao o litijama.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA