Najnovije

NJIH SE I DRŽAVA PLAŠI! Alternativa za Nemačku pod strogim nadzorom! Desnica jača u Nemačkoj!

Nemačke vlasti formalno stavljaju pod nadzor frakciju "Krilo" krajnje desne stranke Alternativa za Nemačku koju su označile kao ekstremističku.

Nemalka vojska (Foto: Jutjub)

Direktor Savezne službe za zaštitu ustavnog poretka (BfV) Tomas Haldenvang, rekao je da je posle više od godinu dana ispitivanja zaključio da radikalna frakcija u Alternativi za Nemačku, poznata kao "Krilo" ispunjava definiciju "desno-krilni ekstremistički pokret."

"Ovo je upozorenje svim neprijateljima demokratije", rekao je Haldenvang, napominjući da je dužnost njegove agencije da spreči porast krajnje desnog ekstremizma čiji je cilj svrgavanje demokratskog poretka u zemlji, kao što su nacisti učinili 1930-ih godina.

Alternativa za Nemačku je odmah kritikovala ovaj korak koji, kako su ocenili, omogućava vlastima da koriste prikrivene metode da bi nadgledali "Krilo" i oko 7.000 njegovih pristalica, koji čine oko 20 odsto ukupnog članstva stranke. "Krilo" vode regionalni šefovi AfD-a u istočnim državama Tiringija i Brandenburga Bjern Heke i Andreas Kalbic.

Haldenvang je opisao Hekea i Kalbica kao "desničarske ekstremiste", ističući Hekeov istorijski revizionizam, njegovu antiislamsku i antimigrantsku retoriku i njegove bliske veze sa drugim poznatim ekstremistima izvan stranke.

Heke je Berlinski spomenik žrtvama nacističkog holokausta nazvao "spomenikom sramote" i pozvao na "zaokret od 180 stepeni" na način na koji se Nemačka seća svoje nacističke prošlosti. "Ne moramo samo da pazimo na nasilne ekstremiste, već i na one koji koriste reči za podmetanje požara", rekao je Haldenvang, dodajući da su antisemitizam, mržnja prema islamu i rasizam koji se šire putem interneta ili u političkim arenama plodno tlo za uzgajanje nasilja.

Nemačku je potresla serija ubistava iza kojih stoji ekstremna desnica, uključujući ubistvo Valtera Libkea, regionalnog zvaničnika Hrišćansko-demokratske stranke ;kancelarke Angele Merkel koje se dogodilo prošle godine, napad na sinagogu u Haleu i oružani napad u Hanuu u kome su cilj bili migranti.

"Desni ekstremizam i terorizam trenutno su najveće pretnje demokratiji u Nemačkoj", rekao je Haldenvang novinarima dodajući da su desničarski ekstremisti u toj zemlji od 1990. godine ubili više od 200 ljudi. Kalbic, lider AfD-a u Brandenburgu, odluku obaveštajne agencije nazvao je "faktički neutemeljenom i potpuno politički motivisanu".

Stavljanje "Krila" pod pojačani nadzor moglo bi da ojača zahteve da se ono zabrani.

Savezni ustavni sud odbacio je zahtev za izuzeće krajnje desne stranke NPD 2017. godine, ocenivši da je previše beznačajna jer nije imala prisustvo u parlamentu.

Alternativa za Nemačku, nasuprot tome, ima mesta u svih 16 državnih skupština i u saveznom parlamentu. Obaveštajni nadzor "Krila" takođe može imati posledice na sve pristalice koji su državni službenici.

"Oni će ubuduće imati problema s nadređenima, jer su ciljevi frakcije AfD-a u suprotnosti sa nemačkim Ustavom na koga su se zakleli, rekao je Haldenvang.

Na granicu stigla specijalna pojačanja! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA