Najnovije

OPŠTI HAOS U SKUPŠTINI! Šiptari zaratili zbog taksi!

Dan nakon prve vanredne sednice kosovskog parlamenta na temu pogoršanja odnosa Prištine i SAD i mogućih sankcija, zbog odbijanja aktuelne vlade Aljbina Kurtija da ukine takse na srpske i proizvode iz BiH, predsednik opozicione Alijanse za budućnost Kosova, Ramuš Haradinaj, najavio je za danas sastanak sa liderima svih parlamentarnih stranaka.

Prištinska skupština (Foto: Jutjub)

Namera Haradinaja, čija vlada je nametnula centralnoj Srbiji i BiH ovu meru, novembra 2018. želi, kaže, da nađe izlaz iz situacije koja je "oslabila položaj Prištine" u odnosu na SAD.

Na svom Fejsbuk profilu, Haradinaj se zalaže za jedinstvo političkih stranaka u donošenju odluke u, kako kaže, "ovom ključnom trenutku za Kosovo".

Ponovio je da je stav njegove stranke protiv ukidanja taksi dok Beograd ne prizna kosovsku nezavisnost.

- Pred nama je prilika da objedinimo stavove o dve teme: napredak u odnosima sa SAD ili čekanje Evrope, sa taksama, za koje se traži suspenzija, neki bezuslovno, a neki uz reciprocitet, pre ili posle ukidanja te mere - napisao je Haradinaj.

Inače, jučerašnja sednica parlamenta okončana je bez bilo kakvog dogovora, a u žestokoj raspravi iskazane su jasne razlike poslaničkih grupa i podele po pitanju narušenih odnosa Prištine i SAD, koje insistiraju na trenutnom i bezuslovnom ukidanju taksi.

Podele su jasne u prištinskoj vlasti, pre svega između predsednika i premijera privremenih prištinskih institucija, Hašima Tačija i Kurtija, ali i unutar vladajuće koalicije, odnosno Kurtijevog Pokreta Samoopredeljenja i Demokratskog saveza Kosova, Ise Mustafe.

Tači se zalaže za hitno i bezuslovno ukidanje taksi, kako to zahteva SAD, dok se Kurti protivi tome i zastpa uvođenje reciprociteta.

DSK i Isa Mustafa slede stav SAD, a u prilog tome govori i činjenica da je funkcioner te stranke, Skender Hiseni, u utorak, nakon razgovora sa specijalnim izaslanikom američkog predsednika za dijalog Ričardom Grenelom, na svom fejsbuk profilu napisao da je svog sagovorniku obećao da ta stranka, kako je naveo, "nikada neće dozvoliti da se partnerstvo Prištine i SAD raskine.

Opozicija u kosovskom parlamentu nije jedinstvena po pitanju hitnog i bezuslovnog ukidanja taksi, a najglasniji je bio Kurti, koji tvrdi da ni nakon ukidanaj taksi bez mera reciprociteta, dijalog sa Beogradom neće biti nastavljen.

Kurti tvrdi da predsednik Srbije, Aleksandar Vučić i Tači, imaju "tajni dogovor" o konačnom sporazumu.

- Između dva predsednika, uveren sam da postoji spreman sporazum i ono što je potrebno jeste da se sruši vlada Kosova, da se srušim ja kao premijer, kako bih to preuzeo u ime Kosova, u tajnim pregovorima, sporazum koji će mu sada služiti, ne za započinjanje dijaloga, već za zatvaranje svake mogućnosti za dijalog - naveo je Kurti, preneo je prištinski Zeri.

Reagujući na Kurtijeve tvrdnje, Tači ga je nazvao lažovom, neznalicom i kukavicom jer, kako je rekao, nema hrabrosti da donese odluku o ukidanju taksi bez reciprociteta.

- Kukavički i đavolski, to narušava kosovsku politiku i institucije. Prezire i sabotira državu. Nema hrabrosti ili ukinuti porez ili nametnuti reciprocitet. To je nedostojno. Zalaže se za uništavanje istorijskih saveza. Paranoično govore o tajnim sporazumima između Kosova i Srbije. Uvredljiv i opasan za odnos Kosova sa SAD - izjavio je Tači.

On je Kurtija optužio da već dugo radi protiv kosovskih saveznika. Jedina konstanta aktuelnog kososkog premijera je da bude na suprotnoj strani Amerike.

- Bio je i protiv Klintonove administracije. Čak i u Beču, protiv Bušove administracije. Čak i sa razgraničenjem sa Crnom Gorom protiv Obamine administracije i Bajdena. Evo i sada, kada ga je Trampova administracija ponudila međusobno prizanje Kurti je i dalje protiv - rekao je Tači.

Najava SAD da će povući vojnike sa KiM izazvala pometnju u Prištini! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA