Najnovije

Prebacivanje krivice na Kinu neće pomoći Americi u suzbijanju epidemije, poručuje portparol

Američki zvaničnik optužio je Kinu da prikriva bolest, ali ceo svet bolje zna da je Kina objavila informacije na otvoren i transparentan način, izjavio je u četvrtak portparol Ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang.

Lekar iz bolnice Žongnan sa Univerziteta Vuhan, 4. marta 2020. godine otkrio je novi koronavirus u bolnici Leišenšan u gradu Vuhan, u centralnoj kineskoj provinciji Hubei. Foto: Xinhua/Cheng Min

Usred izbijanja COVID-19, određena praksa američkog političara da prebaci krivicu na Kinu je nemoralna i neodgovorna i neće pomoći sprečavanju i kontroli epidemije u Sjedinjenim Državama, izjavio je u četvrtak portparol Ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang.

"Pozivamo američkog zvaničnika da poštuje činjenice i zajedničko razumevanje međunarodne zajednice", rekao je Geng na brifingu. "Svako trošenje minuta na prljavštinu i prigovaranje bilo bi bolje potrošiti na jačanje domaćeg odgovora i međunarodne saradnje."

Savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Robert O'Brajen optužio je u sredu Kinu za prikrivanje epidemije COVID-19, rekavši da je to verovatno koštalo svet dva meseca pripreme.

Geng je rekao da je američki zvaničnik optužio Kinu da prikriva bolest, ali svet bolje zna da je Kina objavila informacije na otvoren i transparentan način.

Kina je u rekordno kratkom roku identifikovala patogen i podelila genetsku sekvencu virusa sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) i drugim zemljama, uključujući SAD. Nedavno je Kina bila domaćin misije SZO, uključujući američke stručnjake, u toku devetodnevne posete, nakon koje su visoko ocenili transparentnost Kine, rekao je.

"Ovde ne komentarišemo da li je američki odgovor otvoren i transparentan, ali očigledno je da neko iz SAD još uvek gluvo uvo usmerava na međunarodnu procenu Kine", rekao je Geng.

"Ovaj zvaničnik je okrivio Kinu za koštanje dodatnog vremena da SAD i tražio da veća međunarodna zajednica reaguje. Pa, svet je priznao brzinu, obim i efikasnost potpisivanja Kine. Upravo su snažne mere Kine i ogromna žrtva kineskog naroda usporili širenje spolja COVID-19, kupujući na taj način dragoceno vreme za reakciju sveta “, rekao je.

Prema nedavnoj izjavi SZO, zemlje poput Singapura i ROK-a su preduzele potrebne mere i stavile epidemiju pod kontrolu, jer su u potpunosti iskoristile to dragoceno vreme koje je Kina kupila za svet.

"Što se tiče toga da li je SAD iskoristio ovaj period da bi povećao pripremljenost, mi ne komentarišemo, ali verujem da su činjenice svedočile sve u Americi i širom sveta", rekao je Geng.

Suočeni sa pandemijom, vodeći konsenzus svih zemalja je da se usaglase i zajedno prevaziđu teškoće. Upiranje prstom na druge zasigurno nije konstruktivno niti će imati povratnu podršku, rekao je.

Od 70 do 150 miliona Amerikanaca biće zaraženo koronavirusom, više OVDE.

Izvor: Sinhua

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA