Najnovije

KOVID-19 SE ŠIRI! SRBIJA HITNO ZATVARA GRANICU SA RUMUNIJOM: Do sada 35 slučajeva korone u našoj zemlji! Smrtonosni virus stigao i na KiM!

U Republici Srbiji je do 18 časova 13. marta 2020. godine registrovano ukupno 35 potvrđenih slučajeva Kovid-19.

Jedan od graničnih prelaza Srbije i Rumunije (Foto: Jutjub)

Do 18 časova 13. marta 2020. godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 239 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja. 

Od poslednjeg izveštaja do 18 časova, testirani su uzorci 25 osoba od kojih su četiri pozitivna i 21 negativan na novi koronavirus.

Ministar Zlatibor Lončar je naveo da su tri nova pacijenta na kućnom lečenju, dok je jedna osoba u bolnici, ali u apsolutno stabilnom stanju.

Za one koji imaju neke od simptoma, ili posumnjaju da su zaraženi, Ministarstvo zdravlja objavilo je brojeve telefona gde se mogu dobiti sve potrebne informacije i preporuke od epidemiologa.

Lončar je istakao da nijedan od pacijenata u Beogradu i Nišu nije ni u teškom ni na respiratoru, a oni koji su kod kuće se dobro osećaju.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković je naveo da je u Novom Sadu i Pančevu hospitalizovano pet pacijenata, od kojih je jedan u Novom Sadu u teškom opštem stanju.

Lončar je naglasio da za svaku osobu za koju se utvrdilo da je pozitivna na virus, postoje svi podaci i zna se kako su zaraženi.

Nema nijednog slučaja, a da se ne može utvrditi kako je osoba zaražena, podvukao je ministar i dodao da u Srbiji nema žarišta koronavirusa.

Premijerka Ana Brnabić je ranije danas navela da je stav struke da nema nikakvog opravdanja i osnova da u ovom trenutku zatvaramo škole, vrtiće i fakultete.

"Srbija zatvara granicu prema Rumuniji"

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je da će Srbija zatvoriti granicu prema Rumuniji u cilju sprečavanja širenja koronavirusa.

Naveo je da će ta odluka biti doneta na vanrednoj sednici Vlade jer, kako je istakao, postoji opasnost širenja virusa iz Rumunije.

"Iz sata u sat pratimo situaciju u našoj zemlji, okruženju i u svetu da bismo bili spremni da reagujemo", rekao je Lončar.

"Niko u ovom trenutku nema lek"

Mijomir Pelemiš, bivši direktor Infektivne klinike KCS-a, objasnio je da za koronavirus ne postoji specifična terapija i da nema leka koji ubija taj kao ni bilo koji drugi virus.

Postoje, kako je objasnio, oni koji ublažavaju njihovu agresivnost, ali za koronavirus niko u svetu u ovom trenutku nema takav lek.

Nema nijednog registrovanog leka protiv koronavirusa, istakao je Pelemiš.

Prva dva slučaja koronavirusa na Kosovu

Potvrđena prva dva slučaja koronavirusa na Kosovu, potvrdio je premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti.

Jedna od osoba kod koje je potvrđen koronavirus je dvadesetogodišnja devojka a drugi oboleli ima 70 godina. 

Takođe, jedna od zaraženih osoba ima državljanstvo Italije.  

Stanje oba pacijenta je stabilno.

Pročitajte OVDE šta švajcarski mediji pišu za Mila Đukanovića i Aleksandra Vučića.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA