Najnovije

KADA NA OVU ZVERKU STAVIŠ DODATAN OKLOP, DŽIHADISTI BEŽE GLAVOM BEZ OBZIRA: Sirijci modernizovali BRDM-2 (FOTO)

Sirijska modernizacija oklopno-izviđačkog borbenog automobila BRDM-2 se orijentisala na povećanje njegove oklopne zaštite od dejstva RPG, a ostvarene su i izmene što se tiče njegovog osnovnog naoružanja.

BRDM-2 (Foto: Jutjub)

U Siriji se pojavila lokalna modernizacija oklopno-izviđačkog automobila sovjetske (ruske) proizvodnje BRDM-2. Kao što se na fotografiji da videti, na njemu je promenjeno osnovno naoružanje i ojačana oklopna zaštita. Takođe, postoje indicije da je zamenjen i osnovni motor, gde se umesto „osetljivijeg“ bezinca prešlo na dizel varijantu.

Na vozilu je modifikovana kupola koja je opremljena teškim mitraljezom kal.12,7 mm (NSVT) dok je istovremeno sa leve strane vidljiv i automatski bacač granata kal.30mm AGS-17 „Plamja“.Radi se o sredstvu koje je efikasno protiv žive sile neprijatelja, kao i njegovih lakooklopljenih sredstava1. NJegov maksimalni efektivni domet iznosi 1,700 metara. Dejstvuje brzinom od 50-400 granata u minuti.

Teški mitraljez NSVT (tenkovska verzija koja se uglavnom postavlja na vrh kupole tenka) je efikasna u borbi protiv individualnih i grupnih ciljeva neprijatelja, posebno žive sile i lake tehnike na daljinama 1,500-2,000 metara. On takođe može da obara i niskoleteće vazdušne ciljeve koji se kreću na visini do 1,500 metara. Okidanje je električno (može da bude u sklopu daljinski upravljive borbene stanice). Puni se redenikom. U realnim/borbenim uslovima najbolji rezultati se ostvaruju kratkim rafalima koji se sastoje od 4-6 metaka. Teoretska brzina gađanja ovog mitraljeza je oko 750 metaka u minuti.

Može da koristi tri vrste municije koja se proizvodi u kalibru 12,7h108mm:probojno-zapaljivim, probojno-zapaljivim-obeležavajućim i specijalnom zapaljivom municijom koja u zrnu sadrži goreću smesu. Početna brzina metka prilikom izlaska iz usta cevi dostiže 825 m/sek.

Što se tiče oklopne zaštite na njega su dodate danas nezaobilazne protivkumulativne rešetke koje su se pokazale kao veoma delotvorne u borbi protiv projektila koji su ispaljeni iz ručnih raketnih bacača (RPG). Sa ovim rešetkama Sirijci masovno ojačavaju svoju oklopnu borbenu tehniku koja direktno učestvuje u borbenim dejstvima, od tenkova T-72M1 (verzija  T-72 „Adra“) pa sve do samohodnih PA oruđa koja se koriste za neposrednu vatrenu podršku trupama na zemlji, kao što je „Šilka“.

1 Ruska vojna industrija razvija novi automatski bacač granata AGS-40 / 6G27 „Balkan“. Ovaj bacač će odlikovati znatno veći domet (2,500 metara) i ono što je možda još važnije, još ubojitija granata kalibra 40mm. Sve ostale karakteristike će biti manje-više iste kao i kod njegovog prethodnika. Procenjuje se da će u taktičkom smislu AGS-40 „Balkan“ biti 2h efikasniji od bacača AGS-17 „Plamja“, dok će daljim unapređenjem municije taj odnos biit još veći.

Kako su Rusi otkrili američku bazu skrivenu u ledu, saznajte OVDE!

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA