Najnovije

BORBA PROTIV KORONE ILI RUSIJE? U Nemačku stiže 20.000 američkih vojnika (FOTO/VIDEO)

Zvuči nestvarno, ali pandemija kovida-19 trenutno jedino ne utiče na "vojne poslove". Dok antiratni evropski mediji primećuju da su manevri "Defender Jurop 20" ("Branilac Evrope"), koji se upravo odvijaju na Starom kontinetnu, jedina stvar "čiji se raspored" ne odlaže zbog zaraze virusom korona, ruski mediji pišu o incidentima u Boforovom moru, delu Severnog ledenog okeana, na nekoliko desetina kilometara od obala Aljaske, od 5. i 9. marta.

Američka vojska (Foto: marines. mil)

Prema pisanju američke štampe, koje je u subotu potvrdilo i Ministarstvo odbrane RF, ruski avioni su se pojavili iznad upravo uspostavljene tajne američke baze na Arktiku, leteći i iznad flote teških brodova i podmornica SAD koji su tamo na manevrima. O "susretu" na nebu postoji i video-zapis, a u saopštenja Amerikanaca i Rusa razlikuju se samo tipovi aviona koji su leteli. Pentagon tvrdi da se radi o teškim ruskim bombarderima T-92, dok Moskva "priznaje" da su bazu nadleteli izviđačkim Tu-142.

Takođe, u subotu su postale operativne zajedničke patrole ruske i turske vojske duž zone razgraničenja u Idlibu na strateškom sirijskom putu M-4.

Manilo Dinuči, novinar italijanskog "Manifesta", upozorio je da ministri odbrane 27 zemalja EU u Zagrebu na sastanku 4. i 5. marta nisu ni pominjali mogućnost otkazivanja velike vežbe NATO u Evropi zbog virusa korona već su, naprotiv, potvrdili validnost Akcionog plana o vojnoj mobilnosti koji je EK predstavila 2018. Prema ovoj tvrdnji, obezbeđeno je 30 milijardi dolara za infrastrukturu ili nove mostove, puteve u EU, ako se pokaže da ovi danas ne mogu da "istrpe" tenkove "abrams" teške 70 tona.

- Tačno 20.000 vojnika iz SAD stiže u Evropu, gde se priključuje trupama na licu mesta - obaveštava komanda američke vojske u Evropi. Donose 33.000 jedinica vojne opreme, od ličnog oružja do "Abramsovih" jurišnih tenkova - zapisao je Dinuči, dodajući da će transportnu mrežu EU testirati 30.000 američkih vojnika, koji će biti razmešteni u čitavoj evropskoj regiji.

Svi su, kako je ukazao, izuzeti od protokola u vezi s virusom korona. Prema Dinučijevim rečima, to potvrđuje video-snimak na kojem se vidi kako je prvih 200 vojnika američke vojske stiglo u Bavarsku 6. marta. Na njima se vidi kako se američki vojnici, nedaleko od aviona, ne noseći nikakve maske, rukuju s nemačkim vlastima i ljube se s drugovima. Komanda američke vojske u Evropi je od Brisela zatražila uspostavljanje vojne šengenske zone, tako da će tenkovi do jula Evropom tutnjati bez zadržavanja.

Nije mirno ni na drugoj strani sveta, na granici Amerike i Rusije na Arktiku. Naime, 5. i 9. marta, prema tvrdnjama američkih medija, dva ruska strateška bombardera Tu-95 otkrila su američku ledenu bazu "Sidragon" na Arktiku, pet dana nakon što je napravljena. Prema navodima časopisa koji analizira sposobnost Rusije da širom sveta prati događanja na terenu, to je jasna poruka da je ruska vojska opremljena najsavremnijom tehnikom za vođenje ratova budućnosti.

Kako se navodi, američka baza je završena 4. marta u okviru vojnih vežbi "Aj eksersajz 2020".

- Ruske nosače raketa su tokom leta iznad međunarodnih voda, gde su se manevri odigravali, pratili američki lovac F-22 "raptor"i kanadski CF-18 "hornet" - piše ovaj list.

- Drama iznad Boforovog mora trajala je oko četiri časa.

Kako je objašnjeno, na svake dve godine američka vojna vežba u polarnim uslovima dizajnirana je za testiranje spremnosti službi da deluju u arktičkim uslovima. Jedna od ključnih karakteristika "ratovanja na ledu" je učešće podmornica američke mornarice (a ponekad i Kraljevske ratne mornarice Velike Britanije), koje se probijaju kroz led da bi se sastale sa drugim učesnicima koji putuju kopnom i vazduhom, u cilju osnivanja baznog kampa.

- Pitam se kako su Rusi pronašli bazu u ledu. Udaljena je oko 50 milja od kopna, a oko nje su beskonačna ledena polja. Ali poruka je jasna - Rusija je i više nego sposobna da pronađe američke snage, čak i na Arktiku - ističe autor ovog članka.

Turci žele da primirje u Idlibu bude trajno, ne žele više da ratuju sa Rusima! Više o tome OVDE!

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA