Najnovije

U SRBIJI SE UVODI VANREDNO STANJE, INTERVENISAĆE I VOJSKA: Čeka se odluka predsednika!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas će doneti odluku o uvođenju vanrednog stanja na delu ili celoj teritoriji Republike Srbije, javila je televizija Pink.

Aleksandar Vučić (Foto: predsednik.rs)

Ranije je ministar odbrane Vulin pozvao predsednika da zbog širenje KOVID-19 preduzme sve neophodne mere.

Tanjug prenosi da predsednik Srbije Aleksandar Vučić donosi odluku o tome da li će biti uvedena upotreba Vojske Srbije u civilne svrhe.

On je ranije danas rekao da ne isključuje mogućnost uvođenja vanrednog stanja.

"Vanredno stanje zahteva potpunu izolaciju", rekao je Vučić.

Odluka o upotrebi Vojske mogla bi da bude korak ka najtežim mogućim merama.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obratio se sinoć naciji, povodom izuzetno složene situacije u kojoj se Srbija danas nalazi, jer prvi put posle mnogo decenija istovremeno imamo uticaj jedne teške i velike bolesti i zaraze koja je pogodila svet i našu zemlju, suočavamo se sa teškom migrantskom krizom, kao i krizom sa cenama nafte.

Predsednik Vučić je poručio da se sa izazovom koji je postavio korona virus treba izboriti organizovano i solidarno. On je istakao  da će od danas biti formirana dva krizna štaba – jedan, koji će se baviti zdravstvenom situacijom, a drugi će biti zadužen za otklanjanje posledica po ekonomiju.

"Ceo svet se nalazi u kompleksnoj situaciji. Ovo je globalna nesreća. Sve to govori o krizi sa kojom se suočavamo i koju ćemo morati da prebrodimo u mesecima koji su pred nama. Mi smo se pripremali prethodnih godina, kroz obnove klinika, bolnica, zdravstvenih ustanova. Mnogo novca smo uložili i spremnije dočekali ove izazove nego najveći broj zemalja. Mi, za razliku od nekih malih zemalja, sprovodimo testove. Imamo 1.008 respiratora danas, a za 20 dana imaćemo još 500 respiratora. Imamo svega dovoljno. Važna nam je vaša podrška", istakao je predsednik Vučić i naveo da će biti i više slučajeva infekcije i oboljenja. On je poručio da je potrebno da, kao društvo, imao mnogo više discipline i da građani mnogo više veruju državnim organima u ovoj situaciji.

Predsednik Vučić je naglasio da predstoje dve vrste bitki povodom zaraze korona virusom u kojima moramo da pobedimo, uz ocenu da je najvažnije da slušamo struku, a ne političare i medije.

"Jedna je bitka za očuvanje zdravlja naših ljudi, a pre svega najstarijih, koji su i najugrožniji, ali koji su najdisciplinovaniji i najodgovorniji. NJih korona virus pogađa najbrže i, nažalost, najefikasnije", rekao je predsednik Vučić i naglasio da je zato važno da donesemo sve moguće mere u skladu sa onim šta kaže struka. On je dodao da je druga bitka otklanjanje posledica ovakve krize po našu privredu i ekonomiju, da se ne sme desiti da nas sačeka nova recesija.

Predsednik Vučić je istakao da je važno da u borbi sa korona virusom iskoristimo najbolje iskustvo drugih zemalja. On je naveo da pojedini traže da se zatvore škole, ali da stručnjaci kažu da ne treba i da ni Slovenija nije zatvorila škole, ni Hrvatska, ni Velika Britanija.

"Najlakše je da zatvorimo sve, ali treba postaviti pitanje kako ćemo da živimo i ko će da radi.  Pravovremeno ćemo vas izveštavati i nećemo od vas kriti ni teške posledice, a biće ih i moraćemo zajadnički da prođemo kroz njih ", objasnio je predsednik Vučić i zatražio od građana disciplinu, odgovornost i poštovanje i poverenje u državu. On je istakao da moramo, pre svega, da se oslonimo na sebe i dodao da smo i do sada pokazali da to umemo da radimo i da umemo i možemo da postignemo i bolje rezultate od onih koje imaju uspešnije ekonomije od naše.

Predsednik Vučić je najavio će od 1. aprila svim zdravstvenim radnicima biti povećane plate za 10 odsto, kako bi se očuvala motivacija ljudi koji se u ovim okolnostima herojski bore, a doživljavaju strašne pritiske, neki čak i pretnje. On je najavio da će javnost na dnevnom nivou biti upoznata sa svim novim merama koje se preduzimaju i da će moći da se vidi koliko smo sazreli kao zemlja.

"Hvala vam što dobro razumete šta je to što država radi. Ovo je svetski proces i svetska muka. Borićemo se na najjači i najžešći način da sačuvamo svakog čoveka, svaku glavu u Srbiji. Molim vas za poverenje i racionalno ponašanje. I korona virus će proći, a Srbija mora da živi i opstane i posle njega. Sve možemo da prebrodimo samo ako budemo jedinstveni. Molim vas da verujete svojoj državi", rekao je predsednik Vučić i pozvao sve na solidarnost, ozbiljnost i ljubav prema Srbiji.

Ulaz u okupiranu srpsku teritoriju samo uz takozvana kosovska dokumenta! Više o tome OVDE!

Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA