Najnovije

Si održava razgovore s pakistanskim predsednikom kako bi se produbili odnosi usred borbe protiv COVID-19

Kineski predsednik Si Đinping održao je u utorak razgovore sa pakistanskim predsednikom Arifom Alvijem.

Kineski predsednik Si Đinping razgovarao je sa pakistanskim predsednikom Arifom Alvijem u Velikoj sali naroda u Pekingu, glavnom gradu Kine, 17. marta 2020. godine. Foto:

"Trenutno kineska vlada i Kinezi naporno rade na postizanju sveobuhvatne pobede protiv nove koronavirusne bolesti (COVID-19)", rekao je Ksi.

Si je pohvalio podršku Pakistana Kini, primetivši da mu je na početku epidemije predsednik Alvi napisao pismo podrške, a poslednje putovanje Alvija je dokaz njegove čvrste podrška. Pakistanska strana je takođe ponudila sve u okviru svojih mogućnosti da Kini obezbede sredstva protiv epidemije.

"Kina je duboko zahvalna na podršci Pakistana. Činjenice su još jednom dokazale da su Kina i Pakistan pravi prijatelji koji dele dobrobit i jad i dobra braća koji međusobno dele radosti i tuge. Posebno prijateljstvo je istorijski izbor i duboko je ukorenjeno u srca dva naroda ", rekao je Si.

Epidemija trenutno izbija na različitim mestima širom sveta. Zemlje bi trebale raditi zajedno u borbi protiv epidemije, rekao je Si.

"Kina je spremna dati više doprinosa u sprečavanju širenja epidemije širom sveta, i nastaviće da pruža podršku i pomoć Pakistanu", rekao je Si i dodao da se Kina uvek drži koncepta izgradnje zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovečanstvo .

"Bez obzira na to kako se međunarodna situacija menja, Kina će uvek čvrsto stajati uz Pakistan, i posvećena je produbljivanju čeličnog kinesko-pakistanskog prijateljstva, kako bi kinesko-pakistanski odnosi postali model za izgradnju zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovečanstvo, i bolje odnose za dva naroda," rekao je Si i dodao da je Kini drago što vidi Pakistan jedinstva, stabilnosti, prosperiteta i snage.

Si je rekao da će Kina nastaviti da podržava Pakistan u održavanju nacionalne nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta i podržat će Pakistan u pravcu razvojnog puta koji odgovara njenim nacionalnim uslovima.

On je pozvao dve strane da održavaju razmenu poseta i sastanaka između lidera, promovišu saradnju u ključnim oblastima i projektima i izgrade Kinesko-pakistanski ekonomski koridor u model visokokvalitetnog razvoja u saradnji između pojaseva i puteva. Takođe je pozvao na jačanje komunikacije i saradnje u međunarodnim i regionalnim poslovima.

Kineski predsednik Si Đinping razgovarao je sa pakistanskim predsednikom Arifom Alvijem u Velikoj sali naroda u Pekingu, glavnom gradu Kine, 17. marta 2020. godine. Foto: Xinhua/Zhai Jianlan

"Kina je spremna da nastavi da pruža podršku Pakistanu u kontroli suzbijanja bolesti," dodao je Si.

Alvi je rekao da je Kina pod snažnim vođstvom predsednika Sija postigla značajne pozitivne rezultate u borbi protiv epidemije, na šta je u ime pakistanske vlade i naroda izrazio iskrene čestitke.

Alvi je rekao da su u trenutku katastrofe Komunistička partija Kine i kineska vlada pokazali izvanredno vođstvo i snažnu sposobnost u mobilizaciji. Kinesko iskustvo i prakse pružaju korisne lekcije drugim zemljama.

“Veruje se da će Kina nakon epidemije postati još jača. Pokušaji nekih snaga da iskoriste epidemiju za stigmatizaciju i izolaciju Kine vode se protiv volje naroda i osuđeni su na neuspeh”, rekao je Alvi.

Pakistan i Kina su čelična braća koja zajedno mogu proći kroz sito i rešeto, rekao je Alvi, ističući da dva naroda osećaju duboku ljubaznost jedni prema drugima, a bilateralno prijateljstvo postaje još čvršće kako vreme prolazi.

Što više ima poteškoća, to će se više pokazati prijateljstvo i solidarnost između Pakistana i Kine, rekao je Alvi, istakavši da pakistanska strana zahvaljuje Kini na pomoći i da će sa Kinom biti u stanju da prevaziđe trenutne teškoće.

Alvi je rekao da će Pakistan nastaviti da podržava Kinu u pitanjima koja se tiču suštinskih interesa i da je spreman da održi bliske razmene sa Kinom, produbljuje saradnju i ulaže napore u izgradnju pakistansko-kineskog ekonomskog koridora. Pakistan će nastaviti da promoviše bilateralnu antiterorističku saradnju i sarađivaće na očuvanju pravičnosti i pravde na međunarodnoj sceni.

Nakon razgovora, dve države su svedočile potpisivanju više dokumenata o bilateralnoj saradnji.

Dve zemlje izdale su i zajedničku izjavu o produbljivanju strateškog kooperativnog partnerstva između Kine i Pakistana.

Koji je pravi razlog zašto je EU zatvorio granice, pročitajte OVDE!

Izvor: Sinhua

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA