Najnovije

"Udario Toma vojskom na Vučića"

"Udario Toma vojskom na Vučića", sve glasnije komentariše srpska javnost suprotstavljene stavove predsednika Srbije Tomislava Nikolića i premijera Aleksandra Vučića o protestu pripadnika Vojske Srbije, nezadovoljnih materijalnim položajem.

Nikolić (Foto: Sinhua)

Nikolićev stav da ne mogu na Vojsci da se prelome mere štednje, oprečan Vučićevom da država ne može da isplaćuje ono što nema, deo javnosti tumači se kao "bacanje predizborne rukavice" šefa države i nervozu što ne dobija podršku lidera naprednjaka za još jedan mandat na Andrićevom vencu.
Nikolić je, prema oceni vojnog analitičara LJubodraga Stojadinovića, reagovao jer je Vučićevo ponašanje doživeo kao dalju marginalizaciju.
- Predsednik države je komandant Vojske Srbije, ali je premijer sve nadležnosti preuzeo i Nikolića pretvorio u ceremonijal majstora koji polaže vence i prima ambasadore - pojašnjava Stojadinović.
Premijer koji ponavlja da je sve u zemlji savršeno dobro, sada je, kako akcentira sagovornik, dramatično zbunjen otporom iz vojske.
- Vojska ne može neposredno da utiče na stanje u zemlji, ali je uzdrmala Vučićev autoritet. Za premijera je mač sa dve oštrice i guranje šefa države kao glavnokomandujućeg vojskom u drugi plan. Ukoliko predsednik i premijer ne igraju igru dobrog i lošeg policajca koji su na istoj strani, onda je jasno da Vučić hoće da pokaže da Nikolić nema šanse na predsedničkim izborima i da jedino on ostaje kao kandidat vladajućih naprednjaka. U stvari, premijer ima strah od kohabitacije sa eventualnim političkim protivnikom na funkciji predsednika, jer takva situacija može da bude početak kraja Vučićeve vlasti - zaključio je Stojadinović.

"Poraz" u tabloidu

Tomislav Nikolić je već doživeo krah, ali na onlajn izborima u organizaciji jednog beogradskog tabloida bliskog vlastima na kojima je Vučić, kako navode, sa više od 23.000 glasova demonstrirao apsolutnu nadmoć, ne samo nad Nikolićem, već i ostalim kandidatima.

Krivična prijava protiv Dikovića

Sindikat Vojske Srbije podneo je tužbu protiv načelnika Generalštaba LJubiše Dikovića zbog opstrukcije vojnog protesta proteklog vikenda. GŠ je, kaže lider sindikalaca Novica Antić, naredio masovne aktivnosti neuobičajene vikendom da bi sprečio dolazak vojnika na protest. Tvrde da je tako zapravo zabranjeno da budu na skupu, pa javnu zahvalnost ministra odbrane Zorana Đorđevića vojnicima koji nisu podržali proteste, tumače kao sarkazam.
LJubodrag Stojadinović ukazuje da su ministar odbrane, kao totalni amater i podanički generali pokušali da spreče izlazak vojske.
- Načelnik GŠ LJubiša Diković je trebalo da podrži opravdane zahteve vojnika koji platom ne mogu da podmire ni dažbine za stan i da časno ode u penziju- smatra ovaj analitičar.
Vojni sindikalci, nastavljaju i sa obelodanjivanjem nezakonitosti, kriminalnih radnji i podsećajući da ni vojnik po ugovoru ne može zasnovati radni odnos, ako je osuđivan za najmanji prekršaj, ističu da čak ni najteža krivična dela protiv službene dužnosti nisu bila prepreka za postavljenje Nenada Nerića na dužnost državnog sekretara u Ministarstvu odbrane. Presudom Okružnog suda u Kraljevu iz jula 2007, Nerić je pravnosnažno osuđen na pola godine zatvora za proneveru u pomaganju.
Izvor: vesti-online.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA