Najnovije

SRBIJA NASTAVLJA KAMPANJU PROTIV LAŽNE DRŽAVE: Slede nova povlačenja priznanja tzv. Kosova!

Predsednik je rekao da je u Vašingtonu sa visokim zvaničnicima razgovarao o bilateralnim odnosima, kako bi trebalo da imamo više zajedničkih aktivnosti i sa Američkom vojskom.

Kosovo i Metohija, SB UN (Foto: Sinhua/Pravda)

- Razgovarali smo i o zajedničkom istupu u različitim akcijama širom sveta. Mi odlično sarađujemo, i želimo da učvrstimo poverenje i dozu iskrenog odnosa - rekao je Vučić.

Vučić je novinarima posle susreta sa savetnikom američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Robertom O'Brajenom da očekuje u kratkom roku, narednih dana, nova povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova.

Predsednik je rekao da je besmisleno da nam bilo ko zamera što oružje uzimamo bilo gde.

- Mi smo se u 20 minuta sve dogovorili sve što je bilo važno - naveo je Vučić.

Kako je Vučić rekao on očekuje da će u narednom kratkom roku biti novih povlačenja priznanja takozvanog Kosova.

Vučić je rekao da će se boriti diplomatskim sredstvima, trudeći se da sačuvamo naše interese, i istakao da rešenje leži u kompromisu.

Kako je predsendik Vučić objasnio o dijalogu Beograda i Prištine moći će da se razgovara nakon ukidanja taksi.

- Hajde da vidimo da li imate svest da je za nešto potreban stvarni kompromis, a ne to da Srbija mora da prihvati ultimatume i služi našim interesima - rekao je Vučić kada je u pitanju dijalog sa Prištinom.

Kako je Vučić rekao, mnogi u  regionu su navikli na takvo ponašanje prema Srbiji.

- Pristup SAD nije više jednostran. Čini mi se da uzima u obzir interese Srbije nego što je to bio ranije - rekao je Vučić.

Vučić je dodao da će se boriti diplomatskim sredstvima, trudeći se da sačuvamo naše interese, i istakao da rešenje leži u kompromisu.

Kako je predsendik Vučić objasnio o dijalogu Beograda i Prištine moći će da se razgovara nakon ukidanja taksi.

- Ja mislim da tu sad postoji neka trka između Amerike i Evrope, ali oni će s ena krjau dogovoriti i imati isti imenitelj. To će verovatno biti jedna od suštinskih stvari o kojima ću morati da razgovaram sa kancelarkom Merkel za koji dan - kaže Vučić.

Kako je Vučić rekao ne misli da će u razgovorima sa Hašimom Tačijem biti razgovora o konkretnim stvarima u SAD kada je u pitanju dijalog Beograda i Prištine.

- Mi moramo da brinemo o svojoj zemlji. Kada ste vojno neutralni morate da imate dovoljno snage. Politika Srbije je da sačuva i zaštiti sebe, a ne da napada nikoga -rekao je Vučić.

On je podsetio još jednom da je imao odlične razgovore u Vašingtonu.

- Verujem u dobre odnose sa Pentagonom - rekao je Vučić.

Uveren sam da rešenje leži u kompromisu

Vučić je dodao da će se boriti diplomatskim sredstvima, trudeći se da sačuvamo naše interese, i istakao da rešenje leži u kompromisu.

Kako je predsendik Vučić objasnio o dijalogu Beograda i Prištine moći će da se razgovara nakon ukidanja taksi.

- Grenel je nedvosmisleno rekao da treba da se ukinu takse, a onda da sledi razgovor o svemu drugom - rekao je Vučić.

Vučić je još jednom ponovio da za Tačija nema temu, već da čeka da vidi šta će domaćini da kažu ako do susreta dođe.

- Ja mislim da tu sad postoji neka trka između Amerike i Evrope, ali oni će se na kraju dogovoriti i imati isti imenitelj. Za sada ne vidim kakvo je to kompromisno rešenje kojim bi bili svi zadovoljni, ali to će verovatno biti jedna od suštinskih stvari o kojima ću morati da razgovaram sa kancelarkom Merkel za koji dan - kaže Vučić.

Kako je rekao, pobednika tu nema, i dodao da moramo da živimo i dalje jedni pored drugih, ali i da ne misli da će biti nekih konkretnih stvari.

Na konstataciju da je u razgovoru sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom rečeno da postoji razumevanje zato da je Srbija nabavila od Rusije sistem "pancir", Vučić je rekao da postoji razumevanje za činjenicu da Srbija nabavlja odbrambeno oružje na transparentan način.

- Nisu oduševljeni time, ali ne mislim da je Srbija blizu sankcija zbog toga na bilo koji način - rekao je Vučić.

Vučić je, govoreći o susretu sa O'Brajanom, rekao da su razgovarali o unapređenju bilateralnih odnosa, češćim kontaktima načelnika generalštaba, vežbi sa američkom vojskom, učešću u zajedničkim misijama, ali ne onima poput Avganistana i Iraka.

- Tražio sam mogućnost vojno-tehničke saradnje sa SAD i bio sam sasvim otvoren da kada kupujemo neko oružje, budu otvoreni i za Srbiju, a ne da nam zameraju što od drugih uzimamo oružje - rekao je Vučić.

vučić progovorio o odnosima Srbije i SAD! Više o tome OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA