Najnovije

VUČIĆ PROGOVORIO O ODNOSIMA SRBIJE I AMERIKE: "Postoje neki u međunarodnoj zajednici sa kojima ne znate na čemu ste..."

Srbiji su Sjedinjene Američke Države potrebne kao prijatelj, izjavio je danas predsednik Aleksandar Vučić posle sastanka sa državnim sekretarom SAD Majkom Pompeom, u Vašingtonu.

Aleksandar Vučić (Foto: Jutjub)

Vučić je pred novinare, inače, izašao sa američkim ambasadorom u Beogradu Entonijem Godfrijem.

Novinarima je preneo i da je zahvalan američkim zvaničnicima na jasnom stavu po pitanju statusa Kosova, kao i na tome što žele da čuju Srbiju i da razumeju srpske probleme.

"Postoje neki u međunarodnoj zajednici sa kojima nikad niste baš načisto na čemu ste. Sa Amerikancima sve znate. Znam da ne mislimo isto po pitanju statusa Kosova, ali im hvala na tome što žele da čuju Srbiju i razumeju naše probleme. Više od toga ne mogu da očekujem", rekao je Vučić.

Vučić je posle sastanka sa Pompeom rekao da je zahvalan Sjedinjenim Državama što žele „da nas saslušaju, što razumeju naše probleme i što uvažavaju Srbiju“.

On je u izjavi novinarima dodao da više od toga ne može da očekuje.

Novinarima je preneo i da je zahvalan američkim zvaničnicima na jasnom stavu po pitanju statusa Kosova.

"Postoje neki u međunarodnoj zajednici sa kojima nikad niste baš načisto na čemu ste. Sa Amerikancima sve znate. Znam da ne mislimo isto po pitanju statusa Kosova, ali im hvala na tome što žele da čuju Srbiju i razumeju naše probleme, što nas uvažavaju. Više od toga ne mogu da očekujem", rekao je Vučić.

On je dodao da je zadovoljan zbog njihove otvorenosti i želje da od Srbije „posle godina i decenija, u kojima ni o jednom važnom pitanju nismo mislili na sličan način, ponovo budemo saveznici kakvi smo nekada bili To je za Srbiju od velikog značaja".

Upitan kako vidi taj zaokret, predsednik je odgovorio da tu nije u pitanju zaokret, već jedna politika postepene izgradnje boljih odnosa.

Preneo je da je svog domaćina u Stejt departmentu, Majka Pompea, zamolio da SAD razume poziciju Srbije, da gledaju kako je Srbija pozicionirana i da nam pomognu na različite načine i različitim mehaniznima da našu ekonomiju, politiku i sve sfere društvenog života zajednički unapređujemo.

"I da polako gradimo te odnose poverenja, prijateljstva. Ne ide to jednostavno, nekim zemljama su potrebne decenije i stotine godina da naprave prijateljstvo posle svega što smo mi imali", primetio je Vučić.

Dodao je da mi razumemo svoju poziciju, znamo gde se nalazimo, kao i koliko je razlika između Srbije i SAD, koje, primera radi, imaju 500 puta veći BDP od Srbije.

"Znam da to nekima u Srbiji nije važno, koji će da kažu - što im nisi nešto opsovao... Ja ne mogu da opsujem, ne zato što sam mnogo fini, već bih naneo štetu zemlji. Mogu da dođem da tražim, molim, zhatevam, da govorim šta mislim. Mislim da smo to u uradili na najbolji način", rekao je Vučić.

Istakao je da nam je Amerika potrebna kao prijatelj, a ne kao neko sa kim ćemo tobože da se bijemo.

"Jer, to je kao da vi ili ja uđemo sa Tajsonom u ring. Besmisleno je. A, i ne znam oko čega bismo sada. Oko stvari iz prošlosti? Dajte da gledamo u budućnost i kako budućnost možemo da gradimo", rekao je Vučić.

Na pitanje u vezi sa sastancima koje će u nastavku posete imati u SAD, Vučić je rekao da će to biti razgovori sa mnogo važnih ljudi.

"Bilo bih ih još, da su svi u Vašingtonu, ali hvala im na tome, što jednoj maloj zemlji pridaju takav značaj i pokazuju poštovanje našem narodu. Da mi izvučemo najbolje što možemo za Srbiju", zaključio je Vučić.

Srbija namerava da kupi oružje od Izraela! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA