Najnovije

SRBIJA NIJE SAMA! RUSI PRITEKLI U POMOĆ: Ruska humanitarna misija angažovana u borbi protiv koronavirusa!

Ruska humanitarna misija, u skladu sa svojim mogućnostima, učestvuje u borbi protiv epidemije virusa korona u Srbiji i odazvala se na aktuelne pozive njenih stanovnika i zdravstvenih ustanova.

Rusija (Foto: ria.ru)

- Veoma nam je važno da pravovremeno reagujemo na situaciju i da pružimo svaku moguću pomoć tokom ovog teškog perioda. Odavno imamo tesnu saradnju sa srpskim zdravstvenim radnicima, a u ovom poslu učestvuju i ruski stručnjaci koji se konsultuju s domaćim lekarima - objavljeno je na zvaničnoj veb stranici Ruske humanitarne misije.

U okviru paketa mera pomoći Srbiji tokom epidemiološke prijetnje, Ruska humanitarna misija je, u saradnji sa domovima zdravlja u Požegi i Medveđi, pristupila realizaciji projekta dijagnostičkog pregleda stanovništva, kao i pružanju pomoći pacijentima.

Ovim opštinama poklonjene su dve mobilne klinike snabdevene kompletnom neophodnom medicinskom opremom. Klinike su napravljene na osnovu automobila povećane prohodnosti s pogonom na četiri točka.

Mobilni centri rade ne samo u gradovima i sedištima opština, već i u udaljenim i teško dostupnim naseljenim mestima, a stručnjaci već nekoliko dana vrše preglede i pružaju zdravstvene usluge ljudima kojima je potrebna terapija, dostavljaju lekove i transportuju teško obolele u centralne bolnice.

- Imajući u vidu osobenosti virusa koji preti stanovništvu Srbije, vozila su dodatno snabdevena jedinstvenom pokretnom aparaturom za ventilaciju pluća, čiji je nedostatak veoma osetan u nizu bolničkih ustanova ovog kraja. Zahvaljujući ovoj opremi, čak i pacijentima s teškim oblikom virusa korona moguće je pružiti momentalnu pomoć i izvršiti njihov bezbedan transport do stacionarnih ustanova", naglašava se u saopštenju.

Mobilne klinike Ruske humanitarne misije nastaviće s radom do trenutka završetka epidemije.

S obzirom na činjenicu da je Uredbom Vlade Republike Srbije osobama starijim od 65 godina zabranjeno kretanje tokom epidemiološke prijetnje, Ruska humanitarna misija organizovala je volonterske ekipe.

- NJihov zadatak je da obilaze one koji se prinudno nalaze u izolaciji. Ekipe volontera maksimalno pravovremeno reaguju na molbe i pružaju potrebnu pomoć pri nabavci i dostavljanju osnovnih životnih namirnica i lekova. Telefoni volonterskog centra Ruske humanitarne misije su 011/3241-795 i 063/233-810 - naglašava se u saopštenju.

Iz Ruske humanitrane misije navode da goruće pitanje predstavljaju lekovi, te da je u trenutno u razradi pitanje dostavljanja lekova klinikama, shodno upućenim molbama, u najskorije vreme, kao i respiratora i medicinskih maski.

Na teritoriju Srbije već je stigao preparat "Azitromicin" koji se uspešno pokazao u lečenju respiratornih oboljenja i ima ga dovoljno za 1.200 ljudi, navode iz ove humanitarne misije.

- Postoje i drugi lekovi čiji se obim isporuke procenjuje na oko jednu tonu. Težimo da pravovremeno reagujemo na situaciju i da ne zanemarimo nijedan apel. Iskreno se trudimo da pomognemo Srbima, nama bliskom i prijateljskom narodu - poručuju iz Ruske humanitrane misije.

Ruska humanitarna misija je neprofitna organizacija, osnovana radi ostvarivanja humanitarne, pravozaštitne i filatropske djelatnosti sa ciljem pružanja pomoći stradalima u socijalnim, nacionalnim, religioznim i vojnim konfliktima, žrtvama represije, izbjeglicama, privremeno raseljenim licima, a takođe sa ciljem učvršćivanja mira, prijateljstva i sloge među narodima, predupređivanju socijalnih, nacionalnih i religioznih konflikata.

Ova organizacija ima za cilj realizaciju projekata u oblastima medicine, povećanje kvaliteta života stanovništva, obrazovanja i kulture. 

Izglasaćemo nepoverenje Kurtiju! Više o tome OVDE.

Izvor: Srna

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA