Najnovije

Trebalo bi lupanjem o šerpe da, posle aplauza medicinarima, protestvujemo protiv kompletnih idiota!

Poslednjih par nedelja se pokazalo da je Vučić bio jednom u pravu - onda kada je nazvao kompletnim idiotima ljude iz sopstvenog sistema. U okolnostima pandemije videlo se da ovom državom, nažalost, zaista upravljaju kompletni idioti i da korona nije jedina pošast sa kojom se suočavamo i sa kojom moramo da se borimo.  

brnabić i Vučić (Foto: predsednik. rs)

Piše: Slobodan Prvanović, naučni savetnik Instituta za fiziku

Konferencija za novinare na kojoj je dr Nestorović napravio burlesku na temu koronavirusa ušla je u istoriju. U istoriju "kompletnog idiotizma", u kojoj se bolest od koje umiru ljudi širom sveta vidi kao priliku za šegačenje. Bio je kompletni i neviđeni idiotizam zafrkavati se upućivanjem žena u šoping u Milano, a sa "duhovitim" obrazloženjem da su tamo rasprodaje zbog epidemije. Bilo je idiotsko i ono smejanje predsednika Srbije na toj konferenciji za novinare, a njegovo iskreveljeno lice pokazalo je odsustvo razuma i odgovornosti predsednika koji, umesto o bezbednosti građana, panično brine kako da obmane građane da u neznanju i zabavljeni "najsmešnijim virusom u istoriji", pa makar i u inkubaciji, budu dovučeni na birališta.  

Nakon te razdragane konferencije, usledilo je predsednikovo poricanje da je iko ikada rekao da je virus smešan. Verovatno su mu stigli izveštaji da mu je rejting pao nakon te lakrdije, pa se, u panici nespretnog vađenja, još više zaglibio u sopstvene laži. Već posle nekoliko sati internet je bio preplavljen snimcima koji dokazuju da je, dok optužuje druge za laž, zapravo lagao on. Što je veći strah od gubitka vlasti i pada rejtinga, to je nenormalnije njegovo ponašanje, pa je zato usledilo ono unezvereno urlanje na kameru, ono ogavno podilaženje starim ljudima, ona ljigavština oko toga koliko ih voli, ono bedničko kupovanje podrške...

Potom, da bi devalvirao idiotizam insistiranja da deca i dalje idu u školu,  očajnički pokušavajući da prikaže da situacija nije toliko strašna da bi se morali odložiti izbori i prekinuti predizborne aktivnosti, krenula je kampanja prikazivanja opasnosti samo za starije osobe. Ako se narod ubedi u to da samo stariji mogu da nastradaju, onda to što su decu držali u školi neće biti tretirano kao nešto umobolno. To onda znači i da mu se neće srozati rejting, a što je takvom makijavelisti kakav je on čak i u ovakvim trenucima najvažnije. Naprotiv, ogavna farsa podilaženja starijima će mu, nada se, doneti dodatne glasove.

Čak i da su deca imuna, a nisu, trebalo bi ih, makar iz predostrožnosti, momentalno sklanjati od bilo kakve mogućnosti da se zaraze. Međutim, koliki je idiot u odnosu prema zdravlju dece i najosetljivijih videlo se još onda kada je bez maske na licu, u vreme epidemije gripa, išao da se slika na krevetu bolesnog deteta. Ili sada dok se hvali da ne nosi masku i kako i on i njegova deca bez maski nose pomoć starijim ljudima. Samo kompletni idiot ne razume da se time ne hvali hrabrošću, već ugrožavanjem zdravlja tih starijih ljudi, istih onih za koje je navodno zabrinut. Zabrinut za njih ili njihove glasove. Ni tada, kao ni sada, poltroni i beskičmenjaci u njegovom okruženju nisu ništa uradili kako bi ga sprečili u tom bezumnom podređivanju čak i zdravlja građana njegovoj medijskoj promociji.

A, onda kada više nije imao kud, odlučio je da u ovoj predizbornoj farsi masku smeha i ismevanja mera koje su druge države uveliko već primenjivale, zameni maskom smrtne ozbiljnosti i patetične drame, a da umesto ignorisanja opasnosti korone, tu opasnost iskoristi za neprestano direktno obraćanje naciji. I još se njegovi hvale time kako se nijedan drugi predsednik ne obraća toliko koliko on. Da, naravno, jer odgovorni predsednici ne koriste ovakvu krizu za samopromociju i zato što se u ozbiljnim državama građanima obraćaju stručna lica, a ne političari. Ali, od koga uopšte očekivati da mu objasni da postoje trenuci kada njegov rejting nije najvažniji?

Besmisleno je to očekivati od premijerke koja nije znala kako da odgovori na njegovo pitanje da li mu dozvoljava da još o nečemu brblja. Nije znala da li joj je dozvoljeno da mu dozvoli, ili njegovo traženje dozvole predstavlja implicitno dozvoljavanje da mu dozvoli ili, ipak, prvo treba da ga zamoli za dozvolu da mu dozvoli. Koga uopšte ima u njegovom okruženju, a da nije potpuna moralna ništarija ili potpuni glupak, pa da bi se od njega moglo očekivati da ga zaustavlja u zloupotrebi čak i ovakve situacije? Ko da mu kaže da je bedno koliko i providno to njegovo samoreklamiranje? Bedno je i skrivati da Kinezi velikodušno pomažu i druge, a ne samo nas i to samo zbog njega. Bedno je tendenciozno i iskrivljeno prikazivati odnos Evrope prema dostavi pomoći. Bedno je skrivati da i drugi, a ne samo on i njegovi, pomažu građanima Srbije u ovim teškim trenucima.

Da li, uopšte, i može da mu se objasni? NJegova dezorijentisanost, napred-nazad, levo-desno, lupetam, pa poričem, sada je evoluirala dotle da više ne može da se drži započete teme duže od par rečenica. Unutrašnja konfuzija je sada već tolika da posle prebrojavanja bolesnih i mrtvih priča o ceni bakra.

Ko da mu objasni da je umobolno to što ne uvode najoštrije restrikcije odjednom, umesto što se odlaže ono što je neminovno, a on to odlaže da bi imao priliku da se na svakih par dana gnjecavo prenemaže pred kamerama. Kada bi sve neophodne mere zaštite bile donete odmah i odjednom, onda ne bi mogao da pravi serijal samopromocije u kom prvo najavljuje mere, pa ih objavljuje, pa ih analizira u samohvalospevima. Kao što su škole morale da budu zatvorene uprkos idiotskom protivljenju i tvrdnjama da bi to bila velika greška čak, tako će morati sve da se zatvori i da stane, samo je pitanje koliko će se zaraza proširiti usled odlaganja zbog umobolnog vođenja računa o rejtingu i patološke želje da se ostane na vlasti.

Imao je priliku da makar u ovoj situaciji jednom bar pokaže odgovornost i da kao predsednik pozove na jedinstvo, umesto što i ovu priliku koristi da svakodnevno produbljuje podele u društvu. Ni u ovako dramatičnom trenutku nije prihvatio da radi na izmirenju i ujedinjavanju u borbi protiv nesreće. Umesto toga, još jednom je pokazao da je pod njegovom vlašću sve u ovoj državi podređeno potrebama izgradnje kulta ličnosti i zato svakodnevno satima, i u ovakvoj krizi, moramo da slušamo  koliko je on dobar, koliko je hrabar, kako bi trebalo da njemu lično budemo zahvalni za ono što je njegov posao kao predsednika, kako je svaka pomoć koja stigne njegova lična zasluga, kao da Srbija pre njega nije imala nikakvu istoriju odnosa sa drugim državama, kako zaslužuje da mu se divimo... Kad ne uspe da nas impresionira ili, još gore, kad izazove gađenje i prezir kod naroda, odmah kreće sledeće "vanredno direktno obraćanje". Zato će naša brižna vlast da uvodi mere zaštite korak po korak, da bi on mogao da nam se prikazuje i pokazuje u što više epizoda.

Međutim, u ovakvim okolnostima problem je što protivljenje takvim kompletnim idiotima ne može da se manifestuje protestima. Ne samo zato što su zabranjena masovna okupljanja, nego zato što bi ona bila izuzetna opasno po zdravlje. Jedini način, prilagođen ovim okolnostima, je protest bukom! Baš kao što i zahvalnost hrabrim lekarima iskazujemo aplauzom, tako bi trebalo odmah nakon toga lupanjem u šerpe da izrazimo protest protiv kompletnih idiota. U 20 sati zahvalnost aplauzom hrabrim lekarima koji se bore za živote naših građana. U 20.05 sati protest bukom protiv vlasti koja već osam godina poništava svaku normalnost u ovoj zemlji i zloupotrebljava čak i ovakvu krizu.  

Pročitajte OVDE  kome je to zvaničnik zapretio policijom a bacačima plamena.

Izvor: direktno. rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA