Najnovije

AMERI SVIM SREDSTVIMA RADE PROTIV RUSA: Vašington troši milione dolara da ubedi Istočnu Evropu da se odrekne ruskog oružja!

SAD nastavljaju program finansijske pomoći zemljama Istočne Evrope koje su spremne da odreknu ruskog oružja i zamene ga američkim. Do sada je u te svrhe izdvojeno oko 277 miliona dolara. Međutim, ruski vojni eksperti smatraju da taj plan ne može u potpunosti biti realizovan.

S-400 (Foto: mil.ru)

Stručnjaci navode da Pentagon verovatno neće uspeti da natera svoje partnere da se potpuno odreknu ruske tehnike i pređu na američku. Drugim rečima, zemlje istočne Evrope, sa izuzetkom Poljske, ne žure da troše novac na modernizaciju naoružanja, koje je veoma skupo, a nije uvek visokog kvaliteta. Ipak, Amerikanci žele da ih prisile da modernizuju oružane sile američkim oružjem, koje će nabavljati od SAD za američki novac.

Planirani milioni nedovoljni da se rusko oružje zameni američkim

„Takav kurs postoji u NATO-u u celini i posebno u SAD, ali radi se o tome da su za potpunu zamenu sovjetskog naoružanja, isporučenog za vreme postojanja SSSR-a i Varšavskog pakta, potrebna ogromna finansijska sredstva koja zemlje Istočne Evrope nemaju i koje SAD ne planiraju da im daju. Kao deo programa naoružavanja obezbeđena su određena sredstva, ali ona su beznačajna i mizerna, jer se za svaku zemlju izdvaja svega nekoliko desetina miliona dolara, a za potpunu zamenu sovjetskog naoružanja potrebno je barem dva puta više“, kaže za Sputnjik Viktor Murahovski, vojni ekspert i član Ekspertskog saveta kolegijuma Vojno-industrijske komisije Ruske Federacije.

Murahovski podseća da SAD zahtevaju od drugih zemalja – članica NATO-a da povećaju svoj doprinos odbrambenom i vojnom budžetu, ali da statistika potrošnje NATO-a pokazuje da ti američki zahtevi nisu ispunjeni.

Ekspert takođe ističe da zemlje Istočne Evrope nemaju dovoljno finansijskih resursa za kupovinu "nove skupe opreme i tehnike".

Ipak, predstavnik Pentagona pukovnik Uriah Orland izjavio je da američko Ministarstvo odbrane nastavlja blisko da sarađuje sa Stejt departmentom u planiranju pružanja pomoći evropskim partnerima u oblasti bezbednosti, što će im omogućiti da smanje njihovu zavisnost od ruske odbrambene industrije, kao i da izgrade ili održe svoje odbrambene sposobnosti. 

„Difens njuz“ objašnjava da SAD nameravaju da se usredsrede na "ciljane investicije" u okviruEvropskog podsticajnog programa za dokapitalizaciju (ERIP). Taj program su 2018. godine pokrenuli Stejt department i Evropska komanda Oružanih snaga SAD kako bi se ubrzao proces povlačenja iz upotrebe sovjetske i ruske vojne tehnike u istočnoj i južnoj Evropi.

Američka pomoć - simbolična

„Program predviđa stimulaciju kupovine oružja kako bi se zamenili sovjetski modeli u zemljama NATO-a koje su nedavno ušle u ovaj blok. Iskreno, to ima više simbolično značenje – kako oni umeju da kažu, to podrazumeva prelazak na NATO standarde, ali ne i prelazak na savremeno oružje američke proizvodnje ili na oružje proizvedeno u razvijenim zemaljama  NATO-a. Pre svega, prelazak na NATO standarde u ovom slučaju više predviđa neke birokratske procedure, a takođe zahteva i da se standardi logistike, tehničke podrške i održavanja opreme usklade sa zahtevima NATO-a“, kaže Murahovski.

ERIP obuhvata osam zemalja: Bugarsku, Litvaniju, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Grčku, Severnu Makedoniju i Slovačku. Sve ove zemlje članice su Severnoatlantske alijanse, osim BiH i Severne Makedonije, koja je u procesu pridruživanja NATO-u.

U dokumentu Biroa Stejt departmenta za vojno-političke poslove navodi se da su Albanija, BiH, Slovačka, Hrvatska, Grčka i Severna Makedonija dobile 190,7 miliona dolara za kupovinu američkih aviona i druge tehnike. Bugarskoj je dodeljeno 56,2 miliona dolara za kupovinu aviona, a Litvaniji - 30 miliona dolara za kupovinu helikoptera.

„Difens njuz“ citira reči neimenovanog izvora iz Stejt departmenta koji tvrdi da je novac u iznosu od 277 miliona dolara uložen u program u protekle dve godine obezbedio prodaju američkog oružja u vrednosti od oko 2,5 milijardi dolara.

„Savremene sisteme naoružanja niko besplatno ne isporučuje. Ako pogledate istočne zemlje-članice NATO-a, koje imaju manje ili više pristojan budžet, kao što je naprimer Poljska, videćete da tu zemlju SAD snabdevaju lovcima F-35 pete generacije po tržišnoj ceni, koja iznosi oko 100 miliona dolara po jedinici. Istovremeno, Poljska i dalje ima sovjetske avione, oklopna vozila, artiljeriju, borbena vozila pešadije i još uvek obimnu listu sovjetskog naoružanja. Da bi ga u potpunosti zamenili, poljski budžet neće biti dovoljan, a SAD to neće uraditi o svom trošku“, objašnjava ekspert.

SAD uvode brze testove na koronu! Više o tome OVDE.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA