Najnovije

POMPEO SE VRATIO U DOMOVINU NEOBAVLJENOG POSLA! Evo kako su Amerikanci odlučili da kazne Avganistan!

Američka administracija smanjiće pomoć Avganistanu za ovu godinu za milijardu dolara i preti daljim smanjenjem svih vrsta saradnje, nakon što suparnički lideri u toj zemlji nisu uspeli da se dogovore o formiranju nove vlade, najavljeno je iz Stejt departmenta.

Majk Pompeo (Foto: Jutjub)

Državni sekretar Majk Pompeo je tokom nenajavljene posete Kabulu razgovarao sa Ašrafom Ganijem i Abdulahom Abdulahom, koji su svaki sebe proglasili predsednikom nakon spornih izbora prošle godine.

U neobično oštrom saopštenju, Pompeo je kritikovao dvojicu lidera jer nisu uspeli da sarađuju, čime su ugrozili mirovni sporazum s talibanima koji bi mogao da okonča najduži konflikt u koji su bile uključene SAD.

"SAD duboko žale što su avganistanski predsednik Ašraf Gani i izvršni direktor vlade Abdulah Abdulah obavestiti državnog sekretara da nisu uspeli da se saglase o formiranju vlade koja bi mogla da se suoči sa svim izazovima upravljanja, mira i bezbednosti i obezbedi zdravlje i dobrobit građana Avganistana", navodi se u saopštenju.

Pompeo je istakao da je razočaran u obojicu i njihovo ponašnje koje je, kako je rekao, zadalo udarac američki-avganistanskim odnosima i "nažalost, sramoti avganistanske, američke i koalicione partnere koji su žrtvovali živote u borbi za izgradnju nove budućnosti za tu zemlju".

Pompeo je ocenio da njihova nesposobnost da zajedno rade predstavlja direktnu pretnju američkim nacionalnim interesima i da će Vašington smesta početi da preispituje sve programe podrške Avganistanu, počev od smanjenja pomoći za ovu godinu za milijardu dolara, što bi moglo da usledi i sledeće godine.

Pompeo je bio u poseti Kabulu da bi pokušao da pokrene američki mirovni sporazum potpisan prošlog meseca sa talibanima.

On je proputovao hiljade kilometara uprkos gotovo globalnom prekidu putovanja zbog pandemije korona virusa.

Otkako je potpisan sporazum između SAD i talibana, mirovni proces je zastao usred političkih previranja u Avganistanu, a zemlja je u ćorsokaku od predsedničkih izbora održanih u septembru prošle godine.

I predsednik Ašraf Gani i njegov glavni rival Abdulah Abdulah su se proglasili predsednicima zemlje u ceremonijama inauguracije ranije ovog meseca.

Pompeo se sastao odvojeno sa Ganijem i Abdulahom da bi se potom sastao sa obojicom avganistanskih lidera.

Na dnevnom redu je bio i susret Ganija i Abdulaha da bi verovatno razgovarali o mogućem kompromisu.

Pročitajte OVDE šta je ruski doktor otkrio o Kovidu-19.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA