Najnovije

UVODE SE KORONA-OBVEZNICE?! Španski premijer traži “Maršalov plan'' za obnovu Evrope!

Španski premijer Pedro Sančez zatražio je da se osmisli program poput Maršalovog plana za obnovu Evrope, koji bi se finansirao emitovanjem svojevrsnih korona-obveznica.

Španija (Foto: pixabay. com)

Postojeća odluka Evropske centralne banke o otkupu obveznica u vrednosti 750 milijardi evra nije dovoljna, piše danas Večernji list.

“Ovo je kriza koja pogađa celu Evropsku uniju i moramo da artikulišemo veliki ''Maršalov plan'' za obnovu. Ulažemo ogroman fiskalni napor, ali važno je da to ne bude samo na nacionalnom nivou”, kaže španski premijer i dodaje da na umu ima panevropske obveznice, koje bi države članice izdavale udruženim snagama.

Ministri finansija EU su u ponedeljak održali videokonferenciju, koju je vodio njihov hrvatski kolega Zdravko Marić iz zgrade Carinske uprave u Zagrebu, ali se juče nije očekivao dogovor o panevropskim obveznicama već samo o ublažavanju principa predviđenih Paktom o stabilnosti i o rastu.

Već to je “samo po sebi” divovski korak jer prvi put u EU zemlje imaju mogućnost da odstupe od pravila o deficitu i javnom dugu: mogu da troše koliko hoće ili koliko nađu novca na tržištu.

Šef Evrogrupe Paolo Đentiloni, koji predsedava grupom ministara financija iz evrozone, najavljuje da bi dogovor o novom fiskalnom oružju u borbi protiv koronavirusa mogao da bude spreman do četvrtka, kada videokonferenciju održavaju premijeri i predsednici 27 zemalja, navodi Večernji.

Pročitajte OVDE  šta to ukida kineska provincija Vuhan.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA