Najnovije

Za pse moje lude

Najzajebanija stvar u svakoj situaciji na svetu je što smo, pored sve stvarne ili lažne brige i skromnosti, uvek svi ponaosob sebi najpametniji i najvažniji na svetu. Solipsizam par ekselans. Gledam pse. Oni ništa ne znaju. Samo rade, istog trenutka. Marljivo brinu o sopstvenim istinskim potrebama. A čini mi se da ih najveći deo sitog dana vode znatiželja, radost i ljubav. Svakako ne laži i kalkulacije. Opet, kada autoritet podvikne, nagovesti ili sprovede nad njima nešto još drastičnije poslušnost je bespogovorna i bez zlog pamćenja.  

Boško Ćirković - Škabo (Foto: Privatna arhiva)

Piše: Boško Ćirković – Škabo

Da li je to pametnije od našeg načina? Ne znam ali sam, iako mislim da ih baš volim, često sklon da ih smatram ludima. Tako ih obično naglas i nazovem, kad mi u trenu svojim nepredvidivim akcijama dovedu živce i ligamente do granice pucanja. Gorda pogrda je taj naš antropomorfni, egocentrični iliti solipsistički "pametni" način. 

A ko nam dade tu „pamet“? Sve sam skloniji da, sebi i okolo, "pametujem" kako je verovatnije da je ta sila ili sled događaja luciferijanskog porekla. Ako je od Boga, onda pamet jedino "pametno" vidim kao ultimatno iskušenje. I onda se čini da budistički put "u ništa" i hrišćanska težnja ispunjavanju LJubavlju poprilično konvergiraju. Osim, naravno, na "pametnom" verbalnom nivou i po socijalnoj (individualna naspram zajedničke) tehnologiji. Jer za nas ovako "pametne" LJubav je ionako postala ništa. Jer sve što ne košta novaca ne može iste ni doneti. A zajednica kao da postoji samo da bismo je parčali na sitnije komade, zbog neslaganja oko "pametnih" detalja. A za pse su LJubav i prihvaćeni čopor sve. 

Možda bismo u novonastalim uslovima, makar mi koji imamo tu sreću da smo u odgovornoj samoizolaciji blagosloveni toplinom sopstvenog „čopora“, mogli ostatak sveta da poštedimo svog „značaja“ i „pameti“. Možda bismo mogli da se uzdržimo od prosipanja istih po „društvenim“ mrežama, osim ako baš nismo članovi državnih struktura za borbu sa mutiranim virusima i posledicama njihovog širenja ili makar iskusni kineski stručnjaci iz te oblasti. Možda. Makar na par nedelja. Ako ne i meseci. Možda bismo mogli, po uzoru na naše četvornožne sapatnike, da se skoncentrišemo na istinsko prisustvo u sopstvenim i životima svojih najbližih. Počevši od (ponovnog) otkrivanja svojih istinskih potreba.

Sama pretnja višemesečnim policijski nadziranim karantinom je potsetila mnoge prezauzetošću obuzete roditelje da bi bilo baš super izaći na vazduh sa svojom decom, dok se sme i može. Slično će se desiti i sa: balansiranom a ekonomičnom ishranom (kad prođe paranoja skladištenja zaliha ili jednostavno iscure sredstva za to), redovnim fizičkim vežbama, čitanjem sadržajnih knjiga, gledanjem zanimljivih filmova, slušanjem raznovrsne  muzike... Čim se dovoljno usporimo da da opazimo kakvim smo se otrovnim veštačkim supstitutima svega pobrojanog zatrpavali već duže vreme. A onda će nam se valjda znatiželja, radost i LJubav redovno i masovno vratiti u živote... Onda ćemo se lako i kvalitetno resocijalizovati...

Ne znam. Nisam pametan. Verujem da će Bog dati da pregrmimo i ovu, kao i mnoge prethodne nepogode za mojega života. Zgrade ovaj put neće biti porušene, njive neće biti obogaćene osiromašenim uranijumom, reke neće ni presušiti, niti poplaviti, virus neće sravniti planine... A ako potom padnu berze i bankrotiraju banke... Čini mio se da akcije i kredite nismo niti jeli, niti pili... Organizovaćemo se... Ne znam. Nisam pametan. Kako kaže ona na kraju onog holivudskog spektakla: „O tome ću misliti sutra.“ Dotle SVIZAJEDNO ostanite živi i zdravi u telu i glavi, na ovaj snežni prolećni dan. Radujte mu se se i volite. Baš kao i psi moji ludi.

Ostale tekstove Boška Ćirkovića-Škaba čitajte u rubrici STAV.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA