Najnovije

ČEKAMO POKRET, NADAMO SE DA ĆEMO USKORO STIĆI KUĆAMA: Konvoj kreće za Srbiju

Korona virus zatvorio je granice u čitavoj Evropi, pa tako na hiljade srpskih državljana ima problem da se vrati kući. Zarobljeni su širom sveta, od susedne Mađarske, do daleke Tanzanije.

Vojska na granici (Foto: vs.rs)

Vlada Srbije već danima šalje avione po svetskim metropolama kako bi naše državljane vratili kući, ali muku muče oni koji su sopstvenim prevozom krenuli put Srbije, u nadi da će moći da pređu granice.

Nisu u tim grupama turisti, već ima mnogo studenata, radnika, koji su zbog celokupne situacije bili primorani da napuste države gde studiraju ili zarađuju za hleb. Jedan od njih je Ivan M., koji već danima pokušava iz Francuske da stigne do Srbije, a poslednjih nekoliko dana je zaglavljen u Sloveniji.

Nadamo se ne još dugo, jer se očekuje da svakog trenutka organizovani konvoj, pod policijskom pratnjom krene iz LJubljane, pa da preko Hrvatske stigne do Srbije.

Danima sam zarobljen u Sloveniji, nema kome se nisam obratio. Kada sam čuo da su se organizovali da nam u LJubljani pomognu, odmah sam ovde došao. Oko 300 Srba je ovde u dvorani Ježica. Prvi konvoj, u kom ću nadam se biti i ja, trebalo bi oko 16.30 da krene put Srbije - priča Ivan.

Ivan kaže da je zajedno sa kolegom Milošem iz Francuske krenuo 19. marta put Srbije, ali do domovine nikako nije mogao.

- Iz Nice smo krenuli ka Srbiji. Ostali smo bez posla i smeštaja u Francuskoj zbog nastale situacije. U Francuskoj sam bio od polovine decembra, a Miloš od pre mesec dana. Dobili smo službeno vozilo kako bismo mogli da se vratimo u Beograd gde imamo prebivalište. Prolazili smo tranzitno auto-putem kroz Francusku, Italiju i Sloveniju, dok nismo došli do granice sa Hrvatskom. Tamo su nam rekli da ne mozemo da uđemo u njihovu državu, jer je Srbija zatvorila granicu za sve, pa i za svoje državljane - rekao je Ivan.

Čak im ni Hrvati nisu odobrili ulaz, pa su se našli u Sloveniji, sa veoma malo novca i bez mogućnosti da stignu do Beograda.

Kako im nije bio dozvoljen ulazak u hotele, noći su provodili u vozilu, i u jednom moto-klubu gde im je dozvoljeno da prespavaju.

Kada su čuli da iz LJubljane kreće organizovan konvoj iz Domžala su se uputili tamo. Sad čekaju da krenu put Beograda.

- Samo se nadamo da će nas pustiti da idemo svojim kućama i tamo budemo u karantinu četiri nedelje - kaže kratko Ivan.

Gluposti lažnih špijuna! Više o tome OVDE!

Izvor: Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA