Najnovije

Kina voljna da olakša nabavku sanitetskog materijala

Od izbijanja COVID-19, Kina nije usvojila nikakva ograničenja za spoljnu trgovinu i ohrabrila je preduzeća da uredno prošire izvoz, rekao je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova.

Mađarski premijer Viktor Orban (levo) vrši inspekciju medicinskih potrepština iz Kine unutar čarter aviona na međunarodnom aerodromu Budimpešta List Ferenc u Budimpešti, Mađarska, 24. marta 2020. Foto: Tamas Kovacs/MTI/Handout via Xinhua

Kina naporno radi na olakšavanju komercijalne nabavke sanitetskog materijala u Kini za druge zemlje, dok udovoljava domaćim potrebama, rekao je portparol u sredu.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang rekao je na brifingu za novinare da je Kina uvek tvrdila da bi međunarodna zajednica trebalo da zajednički podupire otvorenu svetsku ekonomiju i stabilnost globalnih lanaca snabdevanja i industrije.

Geng je rekao da od izbijanja COVID-19 kineska strana nije usvojila nikakva ograničenja za spoljnu trgovinu i podstakla je preduzeća da uredno prošire izvoz.

Kupci iz raznih zemalja, uključujući Azerbejdžan, Bosnu i Hercegovinu, Brazil, Brunej, Češku, DŽibuti, Grčku, Mađarsku, Italiju, Japan, Katar, Meksiko, Portugal, Rusiju, Srbiju, Tursku i Veliku Britaniju, potpisali su ugovore sa kineskim kompanijama , kupovinu testnih setova, maski, zaštitnih odela i naočala itd., rekao je Geng.

Osoblje utovara donirani medicinski materijal na čarter avionu u gradu Fužou, provinciji Fuđian na jugoistoku Kine, 25. marta 2020. godine. Foto: Xinhua/Wei Peiquan

Prema Gengu, Kina je takođe aktivno pružala zaštitne materijale Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) kako bi podržala druge zemlje u borbi protiv epidemije, a kineske kompanije su već potpisale prvu seriju ugovora o snabdevanju sa SZO.

Obnova kineske kompanije za proizvodnju i oporavak kineskog ekonomskog i društvenog razvoja nastaviće da pruža snažnu podršku međunarodnoj zajednici u kontekstu epidemije, rekao je Geng.

"Verujem da su jačanje saradnje, smanjenje barijera i olakšavanje trgovine u skladu sa zajedničkim interesom međunarodne zajednice", rekao je Geng.

Nove mere protiv epidemije koronavirusa u Srbiji za tri dana, najavio Vučić, više OVDE.

Izvor: Sinhua

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA