Najnovije

TAČKA POVRATKA: Oko 300 medicinara iz inostranstva se prijavilo da se vrati u Srbiju

Na poziv medicinskim radnicima u inostranstvu da se privremeno vrate i pomognu u borbi sa epidemijom prijavilo se oko 300 lekara i medicinskog osoblja.

Lekar (Foto: pixabay. com)

Poziv su uputili portal "Tačka povratka" i Vlada Republike Srbije.

Direktor programa "Tačka povratka" Ivan Brkljač rekao je da su ovi lekara popunili formulare koji su bili postavljeni na portalu i naveli datume i termine u kojima bi mogli da budu na raspolaganju Srbiji.

"Sve je zasnovano na volonterskom radu i oni bi se samo privremeno vratili u zemlju", objašnjava Brkljač i kaže da se za sada najviše njih prijavilo za povratak iz Nemačke i Sjedinjenih Država.

On dodaje da trenutno rade na formiranju baze podataka i napominje da će ovi lekari tek kada se iskoriste kapaciteti našeg zdravstvenog sistema, ukoliko bude potrebe, biti angažovani.

"Mi ne radimo stručnu trijažu, to će raditi Ministarstvo zdravlja, ukoliko za tim bude bilo potrebe. Prvo bi se iskoristio naš zdravstveni sistem, a onda ukoliko bude bilo potrebe, bi se povukli oni koji su u bazi", kaže Brkljač.

Program "Tačka povratka" realizuje se u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova Vlade Republike Srbije i diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije, uz podršku Programa UN za razvoj (UNDP),a svim slobodnim medicinskim radnicima u inostranstvu je i dalje otvoren.

Kontakt-osoba je direktor programa Ivan Brkljač i možete uspostaviti kontakt s njim putem i-mejla medicina@tackapovratka. rs ili telefona +381 11 3050 540 i +381 60 6969 138.

Vapaj Srba sa Malte kojima je Srbija je zabranila povratak pročitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA