Najnovije

MILO UGNJETAVA SRBE I U OVIM TEŠKIM VREMENIMA: Novi udar na vernike! Javni servis dosledno antihrišćanski

Javni servis odbio je zahtev Mitropolije crnogorsko-primorske i eparhija budimljansko-nikšićke i mileševske da putem televizijskih ekrana prenosi bogosluženja radi duhovnog ukrepljenja vernika u periodu Vaskršnjeg posta dok traje mera Vlade da se verski obredi u Crnoj Gori mogu obavljati isljučivo bez prisustva laika (građana), navodi se u saopštenju Mitropolije crnogorsko-primorske.

Bogosluženje (Foto: mitropolija. com)

U odgovoru na zahtev Mitropolije Božidar Šundić, generalni direktor RTCG, ističe da Javni servis “u ovom trenutku nema produkcione ni kadrovske kapacitete, da mimo informativnog programa, realizuje i proizvodi dodatne programske sadržaje”.

Mitropolija crnogorsko-primorska, Eparhija budimljansko-nikšićka, kao i Eparhija mileševska, pre tri dana, 23. marta, postupajući po merama Vlade koja je ocenila da verski skupovi u ovom trenutku predstavljaju „najveći epidemiološki rizik“, svoja bogosluženja vrše bez prisustva vernog naroda.

Pravoslavna crkva u Crnoj Gori je i tu odluku Vlade, kao i sve pređašnje, ispoštovala, iako je stava da su takve odluke, kao i način na koji se donose, makar bile i privremenog karaktera, štetne jer su jednostrane, donete bez konsultacija sa Crkvom.

“Smatrali smo i smatramo da se jedinstvo i poverenje koje nam je danas najpotrebnije, ne stiču pretnjama i demonstracijom sile, nego spremnošću da se čujemo i razumemo. Nažalost, i ovog puta je to izostalo”, konstatovano je tada u saopštenju kojim je Mitropolija sa drugim eparhijama u Crnoj Gori, primila k znanju meru kojom se vernicima zabranjuje da prisustvuju bogosluženjima.

Podsetimo, Mitropolija se obratila Javnom servisu, ali i Nacionalnom koordinacionom telu, Vladi i Skupštini Crne Gore da posreduju prema RTCG, kako bi se “odvojio prostor i vreme njenog programa, da duhovnu i moralnu žeđ za liturgijskim sadržajem iz crnogorskih crkava i manastira, verujući ljudi utole prateći bogosluženja putem televizijskih ekrana”.

“Verujemo da bi ove molitve, i na ovakav način prenešene, obodrile duh naroda i donekle nadomestile njegovu potrebu za duhovnim zdravljem. U suprotnom, ostavlja se prostor za opravdanu sumnju da Vlada i ovu situaciju koristi da preko svojih odluka i sebi bliskih medija nastavi sa ponižavanjem i satanizovanjem Crkve i pravoslavnih vernika optužujući ih do juče za rušenje države a danas za glavnog krivca za širenje virusa, prenebregavajući činjenicu da se ova zaraza u gradu Vuhanu većinski ateističke Kine i severu većinski katoličke Italije svakako nije širila pričešćivanjem u pravoslavnim hramovima”, stoji u saopštenju Mitropolije crnogorsko-primorske i eparhija budimljansko-nikšićke i mileševske od 23. marta.

Odgovor Javnog servisa koji potpisuje, Božidar Šundić, generalni direktor RTCG, prenosimo integralno:

Duboko razumemo potrebu vernog naroda za duhovno ukrepljenje u vremenu Vaskršnjeg posta. Međutim i nažalost, Vaskršnji post se poklopio sa veoma agresivnim i opasnim širenjem smrtonosnog virusa Kovid-19. Zbog toga smo bili prinuđeni da prilagođavamo programsku šemu i redukujemo programske sadržaje.

Takođe, napravili smo plan rada koji podrazumeva da znatan broj radnika ostane doma i da jedan broj radi od kuće ukoliko mu to priroda posla dozvoljava. Stoga u ovom trenutku nemamo produkcione ni kadrovske kapacitete, da mimo informativnog programa, realizujemo i proizvodimo dodatne programske sadržaje.

Osim toga Televizija Crne Gore je, iz istih razloga, odbila slične zahteve još nekih verskih zajednica.

Molimo Vas da razumete našu trenutnu poziciju kao Javnog servisa svih građana koji treba da ih u ovom teškom vremenu sveobuhvatno informiše, ali i da vodi računa o zdravlju uposlenih pred kojima su, kako stručnjaci najavljuju, još veća profesionalna i ljudska iskušenja, odgovorio je generalni direktor RTCG.

Ko će preživeti, čovečanstvo ili duboka država, saznajte OVDE!

Izvor: Pravda

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA