Najnovije

SRBIJA NIJE SAMA: "Pomoć koja stiže iz Rusije daje doprinos borbi da sačuvamo živote!"

Srpsko-ruski odnosi nalaze se na najvišem nivou i siguran sam da će pomoć koja će stići iz te zemlje dati značajan doprinos borbi da sačuvamo živote i zdravlje naših građana. Već smo videli kako ta pomoć izgleda u Italiji, kaže za Sputnjik ministar bez portfelja zadužen za inovacije Nenad Popović povodom zahteva srpske vlade za pomoć iz Rusije.

Ruski avion (Foto: Jutjub)

Vlada Srbije zatražila je konkretnu pomoć u okviru sporazuma o saradnji Srbije i Rusije u vanrednim situacijama. Zvaničan predlog je podnelo Ministarstvo unutrašnjih poslova. Mimo toga, u Srbiju je iz Rusije već stiglo 15000 testova na koronavirus.

Pomoć uvek stiže iz Rusije

Popović podseća na dugu istoriju uzajamne srpsko-ruske pomoći u teškim trenucima.

„Mislim da je cela Srbija pozdravila potez naše vlade. Kroz istoriju, u teškim situacijama, Srbija i Rusija uvek su bile zajedno. Treba se samo setiti poplava i ko nam je jedini pomagao tokom bombardovanja i sankcija. Treba reći i da su predsednik i vlada Srbije poslednjih godina vodili politiku najbližeg i najboljeg razvoja odnosa sa Rusijom u svim pravcima. Naši bilateralni odnosi danas su na najvišem mogućem nivou“, kaže Popović.

Srpska vlada je, precizira Popović, od Rusije tražila istu pomoć kao i od Kine – higijenska sredstva, maske, respiratore i svu drugu opremu kako bi se sačuvali zdravlje i životi građana.

Iz Kremlja, portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov poručuje da molba iz Srbije neće ostati bez odgovora.

Ekonomska saradnja sa Rusijom biće od glavnog značaja za oporavak srpske privrede
Razmišljajući, kako kaže, o budućnosti, Popović naglašava da, kada epidemija koronavirusa prođe, ekonomska saradnja sa Rusijom mora da postane od glavnog značaja za oporavak srpske privrede.

„Evropska unija i dalje je naš najveći ekonomsi partner. Te odnose treba da čuvamo i da ih dalje unapređujemo. Ali, ekonomija EU se pokazala kao nedovoljno jaka da izdrži teret ove krize. Za Srbiju je, za razvoj ekonomije, od najveće moguće važnosti da otvara nova izvozna tržišta, da ne zavisimo samo od jednog tržišta“, smatra Popović.

Srbija ne izvozi u sve zemlje Unije i sada, kada su te zemlje pod mogućim ekonomskim udarom, važna je diversifikacija tržišta na koja Srbija izvozi svoju robu. Da bi ostala ekonomski lider u regionu, kao što je bila pre izbijanja epidemije, potrebno je da prodre na nova tržišta, zadržavajući dobre odnose sa EU, ali i čineći sve da poveća izvoz u Rusiju, kako Popović kaže, makar dva puta u naredne tri do četiri godine.

„Siguran sam da je to moguće, ukoliko se koncentrišemo na taj zadatak. Srbija je jedina zemlja na svetu koja ima bescarinski sporazum sa Rusijom. To je potencijal koji naša preduzeća u budućnosti, posle ove krize, moraju da iskoriste i Vlada Republike Srbije učiniće sve da im u tome pomogne“, zaključuje Popović.

Vlada Srbije traži pomoć od Rusije u borbi protiv korona virusa! Više o tome OVDE.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA